Noorderlicht startte in 2004 als onderdeel van ‘Broedplaats NDSM’. Eerst als tijdelijk café de “Houten Kop” dat was gevestigd in een houten stuurhut omringd door strobalen wanden. Twee jaar later betrokken zij een markante romneyloods op één van de mooiste en zonnigste plekjes aan het Amsterdamse IJ. Een nieuw icoon in Noord werd geboren: Noorderlicht. Als pionier op de NDSM-werf zijn zij vanaf het begin van het bestaan een locatie voor de subcultuur van Amsterdam, met een focus op live-muziek en podiumkunsten.

De organisatie ondersteunt vele creatieve en culturele initiatieven, maar ook ecologische, circulaire projecten en sociaal maatschappelijke programma’s. Ze willen daarbij zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame, lokale en niet-industriële producten. Daarnaast leiden ze vakmensen op voor de horeca- en evenementenbranche, onder andere in samenwerking met het mbo-onderwijs en zijn organisator van meerdere festivals op de NDSM-werf.

Sinds het voorjaar van 2023 zijn de voorbereidingen voor een nieuw Noorderlicht gestart dat in 2025 zal heropenen. In de tussentijd is het team een samenwerking aangegaan met het biermerk Paulaner, bekend om hun zomerse Weissbier.

Dit is een hele lekkere match met Over het IJ, al zeggen we het zelf! Op het festivalhart is het mogelijk om te eten en drinken. Het adres van Paulaner Biergarten Amsterdam is: NDSM-Plein 102.

Foto door: Joris Raaijman