Simon(e) doet een pleidooi voor een ontregelende vorm van herdenken, waarin kaders minder strak zijn, of zelfs ontbreken. We herdenken vaak pas als iets voorbij is. In 10 dagen zullen we tijdens de Talkshow op zoek gaan naar hoe we naar een onzekere toekomst kunnen kijken en deze zouden kunnen herdenken. Een gedachte-experiment met experts, bewoners van Noord en theatermakers om vanuit die actuele thema’s te spreken over de rol van rituelen in de onbegrijpelijk chaos van deze tijd.

Nieuw! DE STAAT VAN DE JONGEREN op 12 juli en een teaser tijdens de Opening op 8 juli
Ook te gast bij de Opening zijn jonge spelers van Theater DEGASTEN met een teaser van DE STAAT VAN DE JONGEREN. Op 12 juli om 17.30 uur gaan zij gaan hun eigen Staat uitspreken en uitvoeren op het Festivalhart.

Wat willen jongeren? Waar dromen zij van? Herkennen ze zichzelf in het theater? Zijn zij de insider of de outsider? En wie bepaalt dat? Jongeren ervaren vaak genoeg dat ze worden vergeten, niet genoeg te zeggen hebben en dat er te weinig naar ze wordt geluisterd. Terwijl ze wel degelijk een stem hebben. Eén die belangrijk is om te horen.

DEGASTEN zijn al enige tijd bezig om een Staat van de Jongeren te faciliteren en een plek te vinden om die te delen met het publiek, het werkveld en natuurlijk jongeren. Dit seizoen hebben jongeren onder begeleiding van dramaturg Florian Hellwig en artistiek coördinator Wandana Biekram gewerkt aan een Staat. De jongeren zijn benieuwd naar de reacties, het gesprek en de vragen die hun pamflet zal oproepen. Deze Staat is een eerste versie, later in het seizoen 2022/23 zal op een ander moment nog een deelmoment plaatsvinden.

Op 12 juli is naast DEGASTEN ook Wethouder Marjolein Moorman te gast. Het publiek kan die dag de IJ-Tour: De jeugd, van tegenwoordig boeken, waarin het publiek na de Talkshow voorstellingen bezoekt van DEGASTEN en nieuwe maker Gerben Vaillant.

Talkshow, iedere dag om 18.00 uur i.s.m. Collectief Walden

’s Ochtends opent iedere festivaldag met een gesprek tussen twee bewoners uit Amsterdam-Noord uit verschillende generaties op EILAND van Collectief Walden. Dobberend met uitzicht over het IJ en Amsterdam geven zij als expert van het verleden en als expert van de toekomst hun stem aan het thema van de dag en de overstroming van Amsterdam-Noord. Het duo Annelinde Bruijs (o.a. Club Gewalt) en Dominic Kraemer (o.a. De Nationale Opera.) componeert van ieder gesprek een nieuw lied, dat ‘s avonds tijdens de Talkshow te horen is en daarna Amsterdam-Noord in trekt: de Tien Liederen voor het Wassende Water. Elke dag worden diverse gasten en theatermakers uitgenodigd om mee te doen aan de Talkshow. Bekijk het hele programma met alle gasten hier.

Foto Simon(e) van Saarloos - © Ashley Röttjers