Over het IJ Festival 2022 - Start early bird verkoop IJbewijs: een dagpas voor de Nieuwe Makers voorstellingen

Van 8 t/m 17 juli 2022 viert Over het IJ de 30e editie. Een goed moment om stil te staan bij hoe we ons als locatietheaterfestival hebben ontwikkeld, in relatie tot onze omgeving, de samenleving en de (veranderende) tijd. Meer dan ooit kiest Over het IJ voor makers die zich wezenlijk bezighouden met dat wat er nu speelt in onze stedelijke context - lokaal en globaal - en met de invloed daarvan op onze leefomgeving. Een samenleving in transitie waarin de leefomgeving een belangrijke (mede)speler is. Binnen onze 30e editie reflecteren we op het verleden, maar kijken vooral vooruit en bouwen samen met de makers uit het programma aan een monument voor de toekomst. Een plek om deze tijd te herdenken, maar ook om nieuwe woorden en vormen te vinden die deze tijd weerspiegelen. Nieuwe rituelen te ontwikkelen en samen in actie te komen en te werken aan de toekomst.

Het succesproject van vorige editie EILAND plus de talkshow van Collectief Walden en Over het IJ is de plek waar we herinneren, herdenken en vooruitkijken.

EILAND | Collectief Walden i.s.m. Over het IJ

Na het succes van vorig jaar is Collectief Walden terug met EILAND waar ze je overvaren naar een kunstmatig eiland en onderdompelen in vergezichten voor de stad Amsterdam. Hoe gaan we het 'laatste kwartier' van Amsterdam vormgeven voordat we haar teruggeven aan het water. Iedere dag openen we met een gesprek op het EILAND tussen iemand uit de jonge en oudere generatie. Deze gesprekken worden vertaald naar instant composities die ’s avonds in de Talkshow op het Festivalhart ten gehore worden gebracht: tien liederen van het Wassende Water.

Koop hier je kaart voor EILAND. OVERVAREN

Het IJbewijs: een dagpas voor de Nieuwe Makers voorstellingen

Start early bird verkoop (t/m 22 mei)
We geven naast de meer gevestigde namen een grote stem aan een nieuwe generatie makers, die zoeken, ontdekken, experimenteren en nieuwe werken creëren. Over het IJ heeft al jaren veel aandacht voor de nieuwste generatie makers, waarvoor het festival een echte springplank is gebleken. Iedere keer ontstaat er een innovatief programma, waarin met de interactie met de locatie, omgeving en de relatie met publiek wordt geëxperimenteerd. Deze opzet valt al jaren zeer goed bij het publiek. Het laat expliciet de kracht zien van het festival; jong en gevestigd talent komen er samen, kennis, ervaring en succes wordt gedeeld en biedt zo mogelijkheden tot groei.

In het iconische Zeecontainerprogramma en op allerlei spannende NDSM-werf locaties maken deze nieuwe makers korte presentaties, voorstellingen en installaties: van locatietheater en ervaringstheater tot crossovers met architectuur, beeldende kunst, audiovisuele media en performance. Het nieuwe talent ontdek je met het IJbewijs: een dagpas voor de Nieuwe Makers voorstellingen. Hiermee heb je een dag lang toegang tot 13 Zeecontainers en 9 voorstellingen uit het Nieuwe Makersprogramma en Het Atelier van Oerol & Over het IJ. Er is vrije toegang tot het festivalhart waar het verzamelpunt is. Je kunt ter plekke beslissen welke voorstellingen je wilt zien.

Koop hier je IJbewijs

Bekijk het programma vol Nieuwe Makers