Nieuws | 19 maart 2019

Over het IJ Festival 2019: eerste namen zijn bekend!

Het stond natuurlijk al lang in je agenda: van 5 tot en met 14 juli is alweer de zevenentwintigste editie van Over het IJ Festival. Daar kun je nu de eerste namen van optredende gezelschappen en makers aan toevoegen. Medio mei is het volledige programma bekend en start de kaartverkoop via overhetij.nl.Premières en nieuwe voorstellingen
We geven makers graag de kans om zich meerdere jaren binnen ons festivalprogramma te ontwikkelen. Voorbeelden van makers die ooit begonnen met een kleine voorstelling in een zeecontainer of elders op de NDSM-werf, en nu in première gaan met een volwaardige voorstelling zijn Young Gangsters, La Isla Bonita en Bart van de Woestijne. Ook Abishek Thapar, Rita Hoofwijk, Sheralynn Adriaansz en Sanne Nouws waren eerder te zien tijdens Over het IJ Festival, en presenteren dit jaar nieuw werk. Andere hoogtepunten dit jaar zijn voorstellingen van Florian Myjer & Kim Karssen/De Warme Winkel, Laura van Dolron, Touki Delphine en Konvooi/Orkater/De Nieuwkomers.

Partners
Veel voorstellingen komen tot stand in samenwerking met diverse partners in talentontwikkeling, waaronder Oerol, Festival Cement, Frascati, Feikes Huis, Schweigman&, Kameroperahuis, De Nieuwe Oost. Met Productiehuis Theater Rotterdam, Maas theater en dans, Orkater/De Nieuwkomers, Likeminds en Mugmetdegoudentand wordt samen gewerkt in talentontwikkeling op presenterend vlak.

Festivalhart
Dit jaar strijkt ons festivalhart neer rond Sexyland op de NDSM-werf; ooit personeelskantine voor scheepsbouwers, nu naar eigen zeggen de meest gevarieerde club van Amsterdam. Het festivalhart is de plek voor het iconische Zeecontainerprogramma en een tweede editie van Over het IJ Festival LAB.

Zeecontainerprogramma
Een tiental jonge makers toveren opnieuw een zeecontainers om tot minitheaters. Een deel wordt voorgedragen door gezelschappen uit heel Nederland, waaronder BOG., Dansmakers Amsterdam, Afslag Eindhoven en DEGASTEN. Makers kunnen zich ook nog tot en met 26 maart inschrijven voor de open call.

Over het IJ Festival LAB
Het festivalhart is ook de plek voor de tweede editie van Over het IJ Festival LAB. Makers als BetweenTwoHands en LIPS & KNOBEL duiken tien dagen lang onder in het festivalhart om samen met festivalbezoekers te experimenteren met nieuwe vormen van kunst en locatietheater.

Het Atelier
Terug van een jaar weggeweest is het Atelier. Samen met Oerol nodigen we drie jonge makers uit om nieuw werk te ontwikkelen en te presenteren op de NDSM-werf en Terschelling. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst in nauwe samenwerking met drie partners in talentontwikkeling. Geselecteerde makers zijn Marinke Eigenraam (Schweigman&), Warre Simons (Kamperoperahuis) en Igor Vrebac (De Nieuwe Oost).

Tot #OHIJ19
De beste festivalvoorpret maak je mee online: op onze website en via onze socials: Facebook, Instagram en Twitter. Je blijft hier niet alleen op de hoogte van het programma van #OHIJ19, maar ook van andere bijzondere producties die we daarvoor presenteren op diverse plekken in Amsterdam-Noord.

Over het IJ Festival 2019: eerste namen zijn bekend!