In ons kunstenplan schetsten we een toekomstperspectief: we hopen op een tijd waarin de politieke en sociaal-maatschappelijke grenzen tussen landen en mensen zijn opgeheven, de waarde van kunst in de samenleving niet meer bevochten hoeft te worden en grenzen tussen verschillende domeinen en de schotten tussen kunstdisciplines eindelijk zijn beslecht. Want Over het IJ gelooft dat we samen met makers, partners en publiek, iets kunnen bijdragen aan een gelijkwaardigere samenleving en toekomst voor de generaties die na hen komen.
De afgelopen jaren heeft Over het IJ hard gewerkt om diens eigen bodem te bevragen, opnieuw te zaaien en bij te dragen aan dit toekomstperspectief. Te zorgen voor makers en culturele professionals binnen ons team door te voorzien in tijd en ruimte. Te bouwen aan artistieke ruimtes waar nieuwe denkbeelden onderzocht en gevormd worden, en waar we in gezamenlijkheid met publiek de uitdagende maatschappij waar we momenteel in leven, bevragen.
Over het IJ levert al 20 jaar HET bewijs dat onaf werk, onderzoek en experiment essentieel zijn voor de ontwikkeling van dit soort nieuwe toekomstperspectieven én thuishoort in een festivalvorm, want de samenballing van tijd en de connectie met publiek maakt dat er doorgebouwd kan worden aan deze perspectieven.
En jullie, publiek, laat elk jaar in grote getalen zien dat die behoefte er is om gezamenlijk na te denken over hoe dingen ook anders kunnen. Dus speciale dank aan jullie; dank voor degenen die al jaren ons festival bezoeken, dank dat je het avontuur bent gaan zien van werk van nieuwe makers en niet alleen maar kwam voor de grotere namen, dank voor degenen die ons ontdekten toen wij onszelf ook opnieuw moesten ontdekken, dank voor degenen die er vandaag voor het eerst zijn. Wij onderschatten jullie als publiek niet, want jullie zijn hét bewijs dat onderzoek en experiment binnen een festivalvorm voor een breed publiek toegankelijk is en sterker nog: onmisbaar in het nadenken over dat wat komen gaat.
Daarentegen is de grond waar wij hier vandaag op staan, de grond die wij als Over het IJ, en velen met ons, afgelopen jaren met zoveel zorg en liefde bemestten om je als maker veilig te kunnen ontwikkelen, om vervolgens in volle glorie te kunnen ontspruiten en daarmee de wereld in te gaan, afgelopen week door een negatief meerjaren-advies niet meer zo gezond. Meer mensen zien dit en zo werd net bekend dat de wethouder Kunst&Cultuur van Gemeente Amsterdam, Touria Meliani, €12 miljoen extra in de Amsterdamse culturele sector injecteert. Wat dat precies betekent is nu echter nog onduidelijk. Terwijl we juíst nu, in deze uitdagende tijd waar de landelijke en wereldpolitiek zaken op scherp zet, grote sociaal-economische verschillen zijn ontstaan, polarisatie om ons heen groeit en de klimaatcrisis alom aanwezig is, moeten investeren in een plek waar we met elkaar de morele verantwoordelijkheid nemen om in het hier en nu in gesprek te blijven over ingewikkelde en kwetsbare onderwerpen en van elkaar durven leren. Waar tijd en ruimte waarin we kunnen experimenteren en op zoek gaan naar nieuwe denkbeelden noodzakelijk is. En dit mag schuren en het mag misgaan want alleen zo leren en vernieuwen we.
Het is hier, in deze ruimte waar de nieuwe generatie makers zich verzamelen en zich tonen met kunst die midden in de samenleving staat en in dialoog gaan met jou en mij over onze gezamenlijke toekomst.
Het is hier, waar Over het IJ als locatietheaterfestival voor nieuwe makers van onschatbare waarde is.
Afsluitend wil ik zeggen: nu is niet het moment om stil te zijn of plaats te maken nu is het ons moment om luidruchtig te zijn en zoveel lawaai te maken dat we gehoord worden.
Op Over het IJ Festival!