We zetten de stad in als speelterrein en als inspiratiebron en laat met kunst en cultuur zien wat er speelt in stad en samenleving. Artistiek Directeur Simone Hogendijk:

“Het festival geeft ruimte aan nieuwe en meerduidige stemmen, talen en vormen van makers. Dit jaar maken we meer dan ooit ruimte voor de nieuwe generatie en hoe die zich verhouden tot hun omgeving. Jonge makers die zoeken naar nieuwe ruimten, die beter aansluiten bij deze tijd en voorstellen doen voor een duurzame toekomst en samenleving. Met het festival willen wij vooral niet met een vingertje wijzen, maar de verbeelding aanzetten.”


Parade door de stad
Op vrijdag 14 juli (15.00 uur) wordt het festival geopend met een collectieve dans van Beursplein naar de NDSM Werf. Deze openingsvoorstelling Longing to Cross the Horizons: Freedom of (Non)Movement maakt deel uit van een eenjarig project dat is geïnitieerd door Hilda Moucharrafieh in samenwerking met We Sell Reality en het Stadskunstenaarsprogramma van Over het IJ. De dans legt de nadruk op de verbindingen tussen de geschiedenis van de Nederlandse koloniale zeehandel en het huidige migratiebeleid en is een eerbetoon aan vluchtelingen die zijn verdronken in de Middellandse Zee en biedt steun aan degenen die worstelen om te overleven in een staat van onzekerheid. De dans is door Floor van Leeuwen in samenwerking met Simomo Boujarra gechoreografeerd, en wordt begeleid door live muziek van DJ Cheb Runner, die samen 'Swarm' vormen. Samen met kunstenaarscollectief We Sell Reality wordt aandacht gevraagd voor de vrijheid van beweging en de vrijheid om stil te staan, want niet iedereen kan zich zomaar vrij (door de stad) bewegen. Het publiek is onderdeel van de dans en vormt gedurende de tocht naar NDSM een zwerm door de openbare ruimte die verschillende vormen aanneemt.

Nieuwe talen om tijdgeest te vangen
Aansluitend aan de dans is om 17.00 uur de officiële opening van het festival op de NDSM Werf. Theatergezelschap DEGASTEN gaat het gesprek aan met speciale openingsgast Araf Ahmadali (Directeur Kunst en Cultuur, Gemeente Amsterdam), Hilda Moucharrafieh (The NarrativeCollective) en kunstenaarscollectief We sell Reality. Hierin wordt gepraat over talen en de manieren waarop de nieuwe generatie met elkaar in gesprek wíl gaan. Hoe staat het met de taal? Welke talen horen we? Wie hoort die taal? Wat is de verhouding tussen taal en macht? En hoe leer je de taal van de macht spreken?

De kaartverkoop voor het festival is inmiddels van start gegaan.

Over het IJ festival
Over het IJ festival is een jaarlijks terugkerend locatietheaterfestival in Amsterdam Noord. Over het IJ festival zet de stad in als podium en als inspiratiebron en laat met kunst en cultuur zien wat er speelt in stad en samenleving. In deze 31e editie wordt het werk van makers, nieuwe makers en de Unboxed-makers getoond.

Volledig programma en kaartverkoop via: https://overhetij.nl/festival