Het Weekend voor de Zonzij was een dag met theater en muziek voor Noord in 't Zonnehuis. Tijdens het weekend lieten Stadskunstenaars bart&klaar, Lamyn Belgaroui en MOHA zien hoe zij tegen Noord aan kijken, met een nieuwe blik. Hilda Moucharrafieh deelde een video over het werk Longing to cross the horizons dat ze met We Sell Reality maakte op de NDSM-werf; en van het Sociaal-Artistiek Museum (SAM) door Merel Noorlander en Arthur Kneepkens (Theaterstraat) was ook een video en een installatie te zien. Op deze pagina kijken we met veel plezier terug op een geslaagde eerste editie. We sluiten hiermee ook ons sociaal-artistieke werk voor (meer dan) 100 jaar Noord af. Maar er gaat zeker ook nog veel meer komen van onze Stadskunstenaars!

Wil je ook bij het volgende Weekend voor de Zonzij zijn? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief


bart&klaar - Grondslag

bart&klaar gaven een guided tour door het kennislandschap over bouwen, macht en idealen in Noord.

Waarom is wonen en bouwen toch zo een probleem? bart&klaar geven een guided tour door kun kennislandschap. GrondSlag is een Lecture Performance over bouwen, macht en idealen in Noord. In GrondSlag tonen zij het resultaat van een jaar lang beeldend onderzoek naar grondpolitiek en wereldbeelden. Gekoppeld aan 20 jaar wonen, werken en ‘betrokken worden’ bij de ‘ontwikkeling’ van Noord, levert dat verrassende inzichten en vergezichten op.


Lamyn Belgaroui en de Noord Visionairs

Noord Visionairs was een interactieve voorstelling samen met jongeren uit Noord.

Op de plek waar Lamyn Belgaroui zijn eerste artistieke avonturen beleefde onder begeleiding van Peter Faber, geeft hij nu het podium aan de volgende generatie jonge artiesten uit Noord: Far, I Am Jordy, Devlaux, Dougie the Wolf, Giani en MCJ lieten zich horen. Ze gingen met elkaar en het publiek in gesprek over wat ze in Noord hebben meegemaakt, hoe ze zich van binnen voelen bij de snelle veranderingen buiten, en wat hun visie is voor de toekomst. Ze lieten hun eigen muziek horen en een nieuw nummer dat de visionairs samen speciaal voor ons gemaakt hadden, over de shine en de shit van de Noordzij. 

Klik op de link hieronder om het te beluisteren.

  • Foto's zien van deze voorstelling? Scroll omlaag en check de slider

MOHA - Who Cares?

Het begon allemaal bij een diepe interesse van een kunstenaar voor het werk van een groep mensen die de straten schoonmaakt.

Sinds 2019 hebben de kunstenaars van MOHA stages gelopen in verschillende werkvelden die iets met aandacht en zorg te maken hebben, onder de titel Who Cares? In Amsterdam-Noord verdiepten ze zich in het werk van de mensen die de straten, stoepen en plantsoenen verzorgen en schoonmaken.

“We deden dit om over deze beroepen te leren en om op ons eigen beroep, dat van kunstenaar, te reflecteren. We hebben o.a. gewerkt als tuiniers op een begraafplaats, schoonmakers, keukenhulpen, en in de thuiszorg. We leerden hoe we konden integreren in een organisatie en soms ook hoe we opnieuw konden beginnen als we afgewezen werden. We hebben ons vaak moeten aanpassen, onze plannen opnieuw moeten uitdenken en opnieuw moeten definiëren wat, waarom en hoe we dit traject konden doen.”

Als reflectie op de afgelopen jaren maakten ze het boekje Hunting for butterflies / Op jacht naar vlinders. Dat was de leidraad voor een vrolijke, ontroerende en kritische analyse door de kunstenaars en hun vrienden op wat het betekent om een Stadskunstenaar te zijn.

Bekijk hier de video van MOHA - Hunting for butterflies

Hilda Moucharrafieh & We Sell Reality – Longing to cross the horizons: Arriving at NDSM Amsterdam

In de video Longing to cross the horizons: Arriving at NDSM Amsterdam zie je hoe multimediakunstenaar Hilda Moucharrafieh samen met kunstenaar Haitham Haddad, We Sell Reality en andere vrienden een eerbetoon brengt aan de vluchtelingen die omkwamen op de Middellandse Zee. Ze schilderen één zin uit een brief die in 2015 werd gevonden in de broekzak van een verdronken migrant.

“Lieve zee, bedankt voor dat je ons hebt opgenomen zonder visum of paspoort.”

Deze woorden spoelen nu dus aan op de Y-helling van de NDSM-werf, waar schepen vroeger te water werden gelaten. Veel van de schepen die hier gebouwd werden waren deel van een (neo-)koloniale economie. Uit dit systeem komen de structuren voort waar vluchtelingen van vluchten naar hier.

In deze video zie je zowel hoe dit werk gemaakt wordt en de officiële opening vol verdriet en vreugde.

Merel Noorlander, Arthur Kneepkens (Theaterstraat), Yasser Ballemans – De MooiBouwBorden van SAM (Sociaal-Artistiek Museum)

Dit is een video-vertoning van een theatraal verhaal over kunst, oude en nieuwe Noorderlingen, de metro, gentrificatie en een groen park.

Tussen een paar volkswijken, in de schaduw van hoogbouw, ligt het (on)opvallend stukje groen van de Sixhaven. Voorlopig gebeurt er van alles, maar niets definitiefs. Er waren verschillende plannen: voor woontorens bij een metrostation, of juist voor een groen stadspark met een museum.

Wat voor een museum? Door wie? Voor wie? Wat kan je daar doen? Wat voegt dat toe? Dat stond niet in de plannen...

Bewoners van Oud-Noord zoeken het uit, samen met andere experts uit Noord en de rest van de wereld. Tussen feit en fictie bouwen we de komende jaren samen aan een “museum” als alternatief voor de gentrificatie van onze steden. Dit speculatieve initiatief noemen we voorlopig het Sociaal-Artistiek Museum: SAM. Op de MooiBouwBorden en het PosterPanorama stellen we de expertise van de wijk ten toon.


Hieronder zie je een foto verslag van het Weekend voor de Zonzij. Geniet!

Het Weekend voor de Zonzij is mede mogelijk gemaakt door:

Stichting NDSM werf | TAAK | Theaterstraat | MOHA projects | Dock | Gemeente Amsterdam Noord | Vriendenloterij fonds | AFK | Fonds Cultuur voor de participatie | Mondriaan fonds | VSB Fonds | 100 Jaar Noord

Foto's door: Moon Saris