Jaarlijks in juli vindt Over het IJ Festival plaats: tien dagen lang actueel locatietheater van nieuwe en gevestigde makers op spraakmakende binnen- en buitenlocaties op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en op diverse locaties dieper in Amsterdam-Noord. Overige evenementen van Over het IJ zijn het jaarlijkse Noorderparkfestival, een cultureel festival voor en door bewoners, organisaties en ondernemers uit Amsterdam-Noord en Eendrachtsparkfestival, een ode aan de schoonheid van het Eendrachtspark en de kracht van de buurt. Evenementen uit het verleden zijn onder meer In Between Time en Kafir.

Missie
Over het IJ laat met bijzondere locatietheaterproducties in een stedelijke context zien wat speelt in de samenleving en verbindt kunstenaars, publiek en bewoners.

Visie
Over het IJ presenteert en ontwikkelt locatietheater in een stedelijke context en creëert een positieve impact in de stad. Over het IJ werkt met nieuwe en gevestigde makers, altijd in relatie met actuele stedelijke thema's en op bijzondere stedelijke locaties en gebieden die in ontwikkeling zijn. Met locatietheater verbindt Over het IJ mensen, plaatst het bekende in een nieuw licht, biedt nieuwe inzichten in stedelijke vraagstukken en creëert onvergetelijke, unieke belevenissen.

Over het IJ doet dit met:

 • Het jaarlijkse Over het IJ Festival, dat tien dagen in juli plaatsvindt in en om de NDSM-werf op diverse binnen- en buitenlocaties in Amsterdam-Noord;
 • NDSM Theater; een publieke werkplaats voor locatietheater en kunst in de stedelijke context;
 • Diverse producties door het jaar heen, zoals het Stadskunstenaarsprogramma, een programma in de wijken en het Noorderparkfestival


Over het IJ werkt vanuit de volgende drie pijlers:

 • Presenteren en ontwikkelen van kwalitatief hoogstaand en uniek locatietheater
  Over het IJ staat voor inhoud en kwaliteit en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het genre locatietheater.
 • Presenteren en ontwikkelen van de nieuwste generatie makers
  Over het IJ ondersteunt de ontwikkeling van nieuw talent en doet dit door jaarrond nieuwe producties te ontwikkelen en te presenteren samen met jonge makers en gezelschappen.
 • Nieuwe perspectieven bieden op actuele stedelijke ontwikkelingen 
  Over het IJ gebruikt de stad als inspiratiebron en podium; het nodigt makers en kunstenaars uit zich te laten inspireren door recente stedelijke ontwikkelingen.


Over het IJ werkt vanuit de volgende waarden; Over het IJ is:

 • Alert: voor nieuwe ontwikkelingen in de stad, stedelijke thema's en verhalen die er te horen zijn, en voor de ontwikkeling van nieuwe makers;
 • Nieuwsgierig: Over het IJ legt graag zijn oor te luister bij nieuwe makers en wijkbewoners. Ook is Over het IJ geïnteresseerd in locatietheater; nieuwe ontwikkelingen ervan, en de diverse betekenissen die het kan hebben;
 • Verbindend: Over het IJ brengt graag makers, publiek en bewoners die anders niet met elkaar in aanraking zouden komen, met elkaar in contact.


Over het IJ Festival 2021
Ook in juli 2021 zullen we terug zijn met Over het IJ Festival: het locatietheaterfestival dat de stad als inspiratiebron én podium gebruikt. Opnieuw presenteren we avontuurlijk locatietheater van nieuwe en gevestigde makers op spraakmakende binnen- en buitenlocaties op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en op diverse locaties dieper in Amsterdam-Noord.