Jullie maken doorlopende weefinstallaties, die geïnspireerd zijn op de mythe van Arachne en het vrouwbeeld. Waarom inspireert zij jullie en wat betekent zij voor jullie in deze tijd in onze wereld? 
Arachne is een vrouwfiguur uit een oude Griekse mythe die de waarheid weeft, hoe walgelijk deze ook kan zijn soms. Ze durft de misstanden van toen (en die eigenlijk nu nog steeds gelden) zichtbaar te maken middels haar weefacties. In haar weefsels wordt zichtbaar dat er ook verschrikkelijke dingen gebeuren zoals verkrachtingen, die door anderen in de mythes verzwegen worden. Het is ontzettend stoer en sterk dat een vrouw deze verschrikkelijke verhalen niet uit de weg gaat, maar het belangrijk vindt dat iedereen weet dat dit soort dingen gebeuren. Op onze manier willen we de Arachnes van deze tijd zijn. Niet dat we de nare verhalen figuratief weven, maar wel dat we een krachtige boodschap willen neerzetten met hetzelfde medium. In het geval van WEEF // gaze willen we de boodschap meegeven dat de blik die mensen op de wereld hebben een blik is die al gevormd is, maar niet altijd de blik is de per se klopt en dat je zelf aan het roer staat om die kijk op de wereld aan te scherpen als je dat zou willen.  

Kunnen jullie vertellen hoe jullie te werk gaat tijdens het onderzoek en wat hopen jullie te presenteren tijdens het festival?
Op het festival hopen we een doorlopende weefinstallatie te presenteren die omringd en vol is van muziek, licht, textuur, kalmte en soms gekte. Een installatie die de kijker uitnodigt, maar ook uitdaagt om zelf te kiezen welke positie diegene wil innemen tegenover het werken en tegenover ons die aan het werk zijn.

Tijdens het onderzoek werken we op verschillende manieren. We bevragen elkaar hardop tijdens het weven over de inhoud. Soms nodigen we ook andere mensen uit om met ons te handwerken en te spreken over de onderwerpen. Op een andere dag zijn we weer drukker met schrijven en creëren we teksten. Hélène is het muzikale brein van ons twee en zij wijdt soms dagen aan de soundscapes of tracks van de installatie en gaan we samen in de omgeving opzoek naar bruikbare geluiden die we kunnen opnemen en in de muziek kunnen verwerken. De andere dag bestaat weer uit materiaal onderzoek - dat we aan het bellen en googlen zijn om erachter te komen welke wol of garen we voor de basis van ons weefwerk nodig hebben.  

Wat betekent het voor jullie om in het Nieuwe Makersprogramma te zitten bij Over het IJ Festival?
Het Nieuwe Makersprogramma geeft ons vertrouwen. De hulp en ondersteuning die we vanuit Over het IJ krijgen helpt ons om voor WEEF // gaze groter te denken en doen dan we tot nu toe hebben gedaan. Er is een hoop kennis in huis waarmee we onze ideeën kunnen uitbreiden. Daarnaast is dit een warme duw in onze rug om te bouwen aan een langer traject in de samenwerking WEEF. Dat het niet een eenmalig project is - maar iets wat we meer kunnen uitdiepen en vaker kunnen tonen.

WEEF // gaze is tijdens het festival te bezoeken met het IJbewijs.