“Een cypher betekent voor mij een plek waar ik vrijheid kan beleven. Een veilige ruimte die ik deel met anderen, waar ik kan spelen, experimenteren en me kan uiten door middel van dans. Waar iedereen gelijk is en zichzelf mag/kan zijn. Ik wil het liefst dat het publiek de ingrediënten voelt van een cypher. Voor mij zijn dat speelsheid, vrijheid en ook dat we elkaar supporten. Ik ben heel benieuwd of dat anders is met publiek erbij. Voor zowel het publiek als voor de dansers zelf. Het belangrijkste is dat je de energie nooit laat vallen. Dat je als groep de verantwoordelijkheid draagt om nooit een drop van die energie te verliezen, en dan dus snel inspringt” vertelt Wennah hierover. Dit is precies wat ze wil onderzoeken met het publiek. Hoe kan het publiek zich deelnemer voelen, zonder mee te hoeven dansen? En hoe draagt ook het publiek bij aan het bouwen van de energie?


De presentatie
Tijdens de presentatie zit een groep van 20 mensen zit in krappe cirkel. Wennah wil dit stuk drie keer opvoeren met het publiek op verschillende afstanden van de performers. Om zo te onderzoeken wanneer het publiek zich het meest onderdeel van de cypher voelt, de intimiteit ervaart en zich ook op het gemak voelt. Als de muziek start kijkt men elkaar verwachtingsvol aan. Wennah en de dansers staan op en dansen. Afwisselend met zijn vieren, alleen of in duo’s, in een cirkel naar elkaar toe, of oogcontact zoekend met het publiek. Ze stralen plezier en energie uit. Als we daarna nog een keer naar dezelfde performance kijken maar vanaf een veel grotere afstand, zijn de ervaringen gemengd. De dansers moeten harder werken om de ruimte te vullen en dat geeft spanning, maar de intimiteit is minder.  

Een laatste keer geeft Wennah het publiek de regie in eigen hand: “Ga zitten waar je wil zitten en hoe dichtbij je bij ons wil zijn. Zoek waar je je het meest onderdeel van het geheel vormt.” Na een performance door een wirwar van mensen dichtbij en ver weg, staand en zittend, concludeert Wennah: “Het geeft een soort speelsheid. Ik vind het wel interessant wat het oplevert. En ook de reis die het publiek doormaakt vind ik spannend, door eerst dichtbij, dan ver weg te zitten en vervolgens zelf een keuze te mogen maken.” Door die keuze lijken ze nog meer onderdeel te worden van de cypher. “Dat past ook bij de basis van housecultuur: come as you are. Door zelf te kiezen waar je zit, maak je ruimte voor wie je zelf bent en vorm je samen een veilig thuis. Dat wil ik heel graag nog verder onderzoeken.”  

Wat betekent het voor jou om in het Nieuwe Makersprogramma te zitten bij Over het IJ Festival? Speelruimte om te proberen en delend te leren. Op deze manier kan ik tijdens de voorstellingen blijven onderzoeken naar de verbinding met het publiek. Heel blij met deze kans en het past perfect in de sfeer die ik als dansmaker wil creëren in mijn werkprocessen en met mijn stukken.

Dit is een onderzoek voor de voorstelling CYPHER, die op Over het IJ Festival in première gaat. CYPHER is te bezoeken met het IJbewijs.