Onlangs zijn de gemoederen van de inwoners opgeschrikt door sloopplannen waarin een aantal van deze woningen mogelijk moeten verdwijnen voor een nieuwe IJ-oever. Dit maakt Valeries gesprekken over de betekenis en persoonlijke verbintenis met plekken in Noord nog relevanter en actueler. Als Wijkmaker brengt Valerie graag een gesprek op gang tussen inwoners, bezoekers, ontwikkelaars en het stedelijke landschap.

Moengo, Suriname
Het Wijkmakersprogramma van Valerie is gebaseerd op een ander project waarmee zij op dit moment bezig is, en dat zijn oorsprong vindt in een verblijf van drie maanden in Moengo, Suriname. Valerie deed hier onderzoek naar de verhouding tussen grond, het landschap en de mensen die erop leven. Ze sprak er met inwoners over de grond waarop zij wonen, gebruik van maken en liefhebben. Ook vroeg ze hen naar de vierkante meter grond die voor hen het meest van belang is en bracht deze plekken en verhalen in kaart. Dit leidde tot zestien bijzondere portretten. Valerie publiceert deze portretten op dit moment maandelijks in het opinieblad Parbode, dat zowel in Nederland als ook in Suriname verschijnt. Nadat alle publicaties die zijn verschenen bundelt ze de verhalen en foto’s tot een bijzondere reisgids.

Valerie van Leersum
Valerie van Leersum werkt vanuit haar studio in Amsterdam-Noord op het NDSM-terrein. Ze maakt beelden en installaties waarbij ze gebruik maakt van verschillende media. Al haar werk is te lezen als een zoektocht naar de betekenis van het concept ‘thuis’, gebruikmakend van objecten, tekst, audio, collage en fotografie. Soms staan de werken op zich zelf, andere keren zijn ze onderdeel van een veelluik of een doorlopend project. Valeries werken bewegen zich tussen de feitelijke geschiedenis aan de ene kant en het subjectieve beleefde aan de ander kant, tussen documentair en imaginair.

Meer weten? Over het IJ Festival interviewde Valerie van Leersum over haar werk.