Aankomende producties:

Over het IJ Festival 2024
Over het IJ Festival vindt plaats vanaf 11 juli 2023 op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Wil je als eerste een ticket bemachtigen, de makers nu alvast volgen en op de hoogte blijven? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram of op Facebook.

Producties die zijn geweest:

Over het IJ Festival 2023
Over het IJ Festival vindt plaats van 14 t/m 22 juli 2023 op de NDSM Werf in Amsterdam Noord. Wil je als eerste een ticket bemachtigen, de makers nu alvast volgen en op de hoogte blijven? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram of op Facebook.

Over het IJ Festival 2022
Jaarlijks in juli vindt Over het IJ Festival plaats: tien dagen lang actueel locatietheater van nieuwe en gevestigde makers op spraakmakende binnen- en buitenlocaties op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en op diverse locaties dieper in Amsterdam-Noord. Van 8 tot en met 17 juli 2022 is de 30e editie.

Stadskunstenaars
Voor het Stadskunstenaarsprogramma, voorheen bekend als het Wijkmakersprogramma, nodigt Over het IJ jaarlijks een aantal makers en kunstenaars uit om een half jaar lang op locatie in Amsterdam-Noord nieuw werk te ontwikkelen. Stadskunstenaars zoeken contact met bewoners en gebruikers in de wijk, brengen in kaart wat er speelt en reflecteren hierop in nieuw werk. Dat kan van alles zijn: een voorstelling, performance, installatie, route of iets anders. De Stadskunstenaars in 2022 zijn: Hilda Moucharrafieh, Bart & Klaar, MOHA, Rianne Meboer en Lamyn Belgaroui. Wijkmakers in het verleden waren onder meer Massih Hutak, Valerie van Leersum, Yasser Ballemans, Timen Jan Veenstra, Anouke de Groot, Janneke de Haan en Hilde Tuinstra.

Over het IJ 2021
We kijken terug op een geweldige en bijzondere editie van Over het IJ Festival. We zijn erg dankbaar dat we 10 dagen lang hebben kunnen genoten van locatietheater. Wil jij ook weer even terug in de tijd? Check dan onze aftermovie hier! 


Over het IJ 2020
Helaas kon door het coronavirus Over het IJ Festival 2020 niet doorgaan. Hierom is er een alternatief programma georganiseerd, dat zoveel mogelijk inzette op een fysiek programma met veel aandacht voor nieuwe makers en onderzoek en experiment in de relatie tot publiek.

Eendrachtsparkfestival 2019
Op 15 september 2019 vond de eerste editie van het Eendrachtsparkfestival plaats: een ode aan de sociale en culturele rijkdom van Nieuw-West. Een festival met live muziek, kleurrijke activiteiten voor kinderen, bijzondere kunstinstallaties, een gezellige markt en inspirerende uitwisselingen en ontmoetingen tussen de buurtbewoners en alle Amsterdammers.

ROEF 2019
Over het IJ presenteerde tijdens Roef op 7 en 8 juli 2019 de performatieve installatie DOWN IS UP van Hilda Moucharrafieh en Paula Chaves op het dak van OBA. ROEF is hét rooftopfestival van Amsterdam en laat zien wat er allemaal wel niet kan op de Amsterdamse daken.


Over de Plas Festival 2018
Van 25 augustus tot en met 23 september 2018 presenteerde Over het IJ samen met Hotel Buiten een maand lang diverse culturele activiteiten rondom de Sloterplas in Nieuw-West: Over de Plas Festival. Een divers cultureel programma, deels samengesteld in samenwerking met in Nieuw-West gevestigde culturele instellingen en initiatieven, zoals WoW en Storytelling Centre, liet wijkbewoners met nieuwe ogen naar hun buurt kijken. Tijdens de weekenden vonden bijzondere interactieve voorstellingen en installaties plaats, waaronder een speciale Sloterplas-editie van Reverse van Johannes Bellinkx.

IN BETWEEN TIME
Van 21 maart t/m 8 april 2018 transformeerden tien jonge theatermakers tijdens IN BETWEEN TIME de voormalige Bijlmerbajes in een nieuwe theatrale werkelijkheid. Vijf van de makers waren afkomstig uit het Midden-Oosten of Afrika en vluchtten recent naar Nederland. IN BETWEEN TIME is een idee van Titia Bouwmeester en werd gecoproduceerd door Over het IJ.


Kafir
Van 15 t/m 24 maart 2018 vond in Centrum voor Beeldende Kunst Kafir plaats: een interne dialoog tussen twee jonge Marokkaanse broers die zweven tussen twee werelden. De voorstelling is het tweede deel van Kronieken van de Stad: een reeks van vier documentaire theaterstukken van schrijver Timen Jan Veenstra, gebaseerd op Amsterdamse verhalen. De voorstelling werd gecoproduceerd door Over het IJ.