Ferrotopia, beeldend kunstwerk en installatie van Atelier Van Lieshout, is tijdens Over het IJ Festival 2018 werkplaats en ontmoetingsplek van makers en publiek. Zes jonge makers gaan er tijdens Over het IJ Festival LAB samen met het publiek aan de slag met nieuw werk, dat gedurende het festival steeds verandert. Eén van hen is Abhishek Thapar, die een slackline spant in de schuur van Ferrotopia en publiek vraagt op welke hoogte hij die moet bewandelen. Wat hoopt Abhishek als evenwichtskunstenaar te laten zien tijdens zijn voorstelling? Welke rol heeft het publiek? En waar komt de inspiratie voor zijn voorstelling vandaan? Lees er alles over in dit makersinterview.

Theatermaker en evenwichtskunstenaar
Abhishek Thapar maakt fysiek theater en volgde een opleiding mime en poppenspel op de International School of Performance Art in Londen. In Amsterdam volgt hij een master aan de DAS Graduate School. De laatste tijd richt hij zich op documentair theater, waarin publieksparticipatie een belangrijke rol speelt. 'Tijdens mijn master ben ik veel bezig met de dynamiek tussen publiek en speelveld, de mate waarin publiek een voorstelling kan vormgeven.' Abhishek is niet alleen theatermaker, hij is ook een zeer bedreven koorddanser. Maar dan niet op een touw of kabel, maar op een slackline. 'Het verschil tussen een touw (tightrope) en slackline is dat de laatste flexibeler, veerkrachtig is. Ook balanceer je niet met een stok, maar met je handen. Ik beoefen het nu drie jaar en heb flinke hoogtes bereikt. Zonder zekering ben ik tot 5 meter gekomen, met zekering heb tot maar liefst 120 meter. (LEES VERDER ONDER DE FOTO)



Koorddansen door Ferrotopia
Tijdens Over het IJ Festival LAB combineert Abhishek zijn talenten als theatermaker en evenwichtskunstenaar. 'Ik ben van plan om een slackline te spannen in Ferrotopia en eroverheen te wandelen. Het publiek mag bepalen op welke hoogte ik dat doe. Waar ik benieuwd naar ben: hoe ver omhoog durven mensen mij te sturen? Hoe hoger ik kom, hoe dieper de val... Wat als ik mensen vertel dat ik dit nog nooit eerder heb gedaan? Dat ik me vandaag nogal duizelig voel? Ik wil bezoekers graag medeverantwoordelijk maken voor de keuze die ze maken. Aanvankelijk wilde ik dit doen door hen plaats te laten nemen op kussens waar ik overheen wandel. Als ik val, val ik bovenop de kussens waar zij op zitten… Omdat we het publiek natuurlijk niet in gevaar willen brengen, zoek ik nu naar andere manieren om bezoeker de gevolgen te laten ervaren van de keuzes die ze maken.'

Subjectiviteit in collectieve besluitvorming
Wat wil Abhishek onderzoeken in zijn voorstelling? 'Ik ben erg gefascineerd door collectieve besluitvorming. Vaak zijn besluiten waarvan we denken dat die objectief en rechtvaardig genomen zijn, sterk subjectief beïnvloed. De persoonlijke mening van één van de besluitnemers, zijn of haar verleden, eigen ervaringen en emoties spelen een belangrijke rol in ieder gezamenlijk genomen besluit. Hoe kun je besluitvorming manipuleren? Welke risico's durven mensen te nemen? Welke rol speelt empathie van mensen die een besluit nemen voor degene voor wie ze een besluit nemen? Wat als het om een vreemde gaat? Of juist om een goede bekende? Al deze vragen stel ik tijdens mijn voorstelling centraal.'

Work in progress
De voorstelling van Abhishek is nog volop in ontwikkeling. Dat zal ook tijdens Over het IJ Festival het geval zijn. 'Volgens mij bestaat een kunstwerk alleen in relatie met de toeschouwer. Mijn voorstelling zal door publieksinterventies voortdurend veranderen. Ik daag bezoekers voortdurend uit om zichzelf te bevragen, en te reflecteren op de thema's in de voorstelling.' Benieuwd naar hoe Abhishek als evenwichtskunstenaar Ferrotopia doorkruist over een slackline? Bezoek tijdens #OHIJ18 ons festivalhart op de NDSM-werf. Bij het programmaonderdeel Over het IJ Festival LAB op onze website zie je kort voor het festival wanneer de voorstelling van Abhishek te zien is.