Scoor kaarten en bekijk het hele programma.

LOCATIE FESTIVALHART
Paulaner Biertgarten Amsterdam is dit jaar de host van het Festivalhart. Het is op het festivalhart mogelijk om te eten en drinken. Het adres van Noorderlicht is: NDSM-Plein 102.

HET PROGRAMMA

Nieuwe Makers
6 Nieuwe Makers maken een locatietheatervoorstelling van max. 40 minuten. De makers zijn; Finn Borath, Charlotte Gillain, Jimmy Grima, Djuwa Mroivili, Blond&Cynisch en Jantien Fick en werken gedurende het jaar via een residentie en begeleiding naar het festival toe.

Makers
R3LN4CHT/Over het IJ, Motel Mozaïque en Likeminds | ROTOR/een productie van Veem House for Performance en Schweigman& in coproductie met Over het IJ | Giovanni Brand/Likeminds | DEGASTEN/Toni Blackwell en Over het IJ | Charles Pas/Feikeshuis, ICK, Likeminds en Over het IJ | Gershwin Bonevacia/Podium Mozaiek.

Dit zijn makers die al enkele jaren geleden zijn afgestudeerd of als autodidact werkzaam zijn.

Stadskunstenaars

Hilda Moucharrafieh en SAM (Arthur Kneepkens & Merel Noorlander) ons sociaal artistieke programma, waarbinnen makers een langere verbinding maken met Amsterdam Noord en haar bewoners.

Unboxed – Het Zeecontainerprogramma uitgepakt
Het Zeecontainerprogramma was altijd een iconisch onderdeel van ons programma. Vanaf 2023 pakken we dit programma uit en maken de makers op andere locaties (dan een container) een korte voorstelling waarbij de locatie zelf het uitgangspunt is. Deze voorstellingen kun je alleen zien wanneer je een Unboxed-tour boekt.

Ashley Ho en Domenik Naue / Over het IJ en Dansateliers | Jesse Vissers / Over het IJ en Golden Palace | Oliver Wagstaff / Over het IJ en Nowhere | Marieke Reijnen en Luka Krijbolder / Over het IJ en Afslag Eindhoven | Nour Jordan / Over het IJ en Poetry Circle | Eva Koopmans / Over het IJ en Station Noord | Ylva Rietman en Nouf Rafea / Over het IJ, Via Berlin en ArtEZ muziektheater | Noah Jansen / Over het IJ en Via Zuid | Sam van Hulst / Over het IJ en de Warme Winkel | Kirsty Baker / Over het IJ, SoAP en Mime Opleiding ATD

Deze makers krijgen binnen een traject van 3 maanden allerlei workshopdagen en begeleiding bij de conceptontwikkeling van hun voorstelling. Werken met een locatie staat hierbij centraal. De makers hebben uiteindelijk twee weken, vóór het festival plaatsvindt, de tijd om aan hun uiteindelijke korte voorstelling te maken op een specifieke locatie.

Met het Unboxed programma maken we de missie van Over het IJ Festival waar: het zorgen voor de nieuwste generatie makers en uitzoeken wat werken met een locatie en de (nabije) connectie met publiek kan betekenen. De nieuwe makers gebruiken juist ook het festival om hun werk door te ontwikkelen in relatie tot publiek. De voorstelling blijft ook tijdens het festival ‘work in progress’ en kan er aan het begin van de festivalweek heel anders uitzien dan op de laatste festivaldag. Dat is het mooie van zo’n festivalweek waar makers echt de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. In de toekomst kunnen deze jonge makers ook groeien naar bijvoorbeeld het nieuwe makers-programma.
We hebben hier genoeg voorbeelden van binnen Over het IJ, denk aan bijvoorbeeld Young Gangsters, zij zijn opgegroeid binnen Over het IJ en gestart vanuit de Zeecontainers. - Artistiek Directeur Simone Hogendijk

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rond om Over het IJ Festival 2023? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram of op Facebook.

Heb je een brandende vraag? Check onze meestgestelde vragen (FAQ).