Tijdens Over het IJ Festival 2018 vormen elf jonge (groepen) makers ieder een zeecontainer om tot minitheater. Op een beperkt aantal vierkante meters laten zij zien wat allemaal mogelijk is op het gebied van theater en dans. Eén van deze collectieven is Chronos. Dansmakers Amsterdam droeg het collectief aan en treedt op als coproducent. Wie zijn Chronos en Dansmakers Amsterdam? En wat zijn precies de plannen voor Over het IJ Festival? Lees het in dit interview met Charlotte Mathiessen en Vera Goetzee van Chronos, en Suzy Blok, directeur van Dansmakers Amsterdam.

Chronos: dans en performance
Chronos is een jong Amsterdams danscollectief dat naast Charlotte en Vera bestaat uit Coralie Merle en Sarah Soethoudt. Alle dansers waren klasgenootjes op de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. In het derde leerjaar maakten zij het eerst samen een voorstelling. Dit smaakte direct naar meer. Charlotte en Vera: 'Niet alleen zijn we goede vrienden, er is ook een goede chemie tussen ons. Er is soms best veel discussie en onenigheid in de groep, waardoor we elkaar voortdurend scherp houden. We houden alle vier van fysiek en poëtisch werk: voorstellingen met een bepaalde ambiguïteit die de werkelijkheid van meerdere kanten belichten. Een voorstelling moet bij ons niet alleen maar mooi zijn; het moet betekenisvol zijn en publiek uitdagen zelf een mening te formuleren.'

DRAW | BACK | WARD: alles in reverse
‘Voor Over het IJ Festival maken we de voorstelling DRAW | BACK | WARD. Alles in de voorstelling is reversed, omgedraaid: we beginnen met het einde, en eindigen bij het begin. We zijn gefascineerd door het fenomeen tijd en heten dan ook niet voor niets Chronos; naar de Griekse god van de tijd. In een zeecontainer creëren we een wereld waarin je terug kunt gaan naar een situatie in het verleden, en het verdere verloop van gebeurtenissen opnieuw kunt bepalen. We beginnen bij het gevolg en spoelen dan langzaam terug naar de oorzaak. Doordat we van disharmonie naar harmonie bewegen, willen we mensen ervan bewust maken dat aan een evenwichtige, harmonieuze staat vaak een keten van acties voorafgaat.’ Waarom doet Chronos mee aan het Zeecontainerprogramma? ‘De beperking van een zeecontainer spreekt ons als dansers enorm aan. Spelen in een zeecontainer is levendig, rauw en dynamisch: dit past heel goed bij ons als collectief. Tijdens het festival kunnen we een nieuw publiek bereiken dat normaal gesproken niet snel komt kijken naar ons.’ (LEES VERDER ONDER DE FOTO)



Dansmakers Amsterdam
Chronos is aangedragen door Dansmakers Amsterdam. Directeur Suzy Blok vertelt: 'Dansmakers Amsterdam is een internationaal dansproductiehuis, werkplaats en podium in Amsterdam-Noord. We richten ons op onderzoek, productie, presentatie en begeleiding van jonge, onafhankelijke makers. Belangrijke criteria voor ons zijn kwaliteit, innovatie en urgentie. Vaa werken makers interdisciplinair. Daarin past Chronos perfect. We leerden het collectief kennen toen ze in hun vierde studiejaar het contextprogramma ontwikkelden voor het door Dansmakers Amsterdam en vier landelijke partners opgezette Moving Futures Festival, waarvan wij onder meer de Amsterdamse editie produceren. Chronos viel direct op door een grote experimenteerdrift, veel kwaliteit en talent. Sindsdien ondersteunen we de dansers in hun ontwikkeling tot zelfstandig maker. Tijdens Over het IJ Festival kunnen zij hun danstaal verder ontwikkelen. Samen met Liza Rinkema, die bij Dansmakers Amsterdam werkt als jonge dramaturge, kom ik de voorstelling de laatste weken voor de première bekijken en geef feedback.'

Zeecontainerprogramma #OHIJ18
DRAW | BACK | WARD is van 13 tot en met 22 juli samen met tien andere producties van jonge makers te zien in zeecontainers in het festivalhart van Over het IJ Festival. Benieuwd naar alle producties? Je vindt ze op onze website. Graag tot #OHIJ18!