Nieuws | 28 juni 2018

Ontdek Amsterdam-Noord tijdens Over het IJ Festival

Over het IJ Festival vindt plaats op bijzondere plekken op de NDSM-werf en dieper in Amsterdam-Noord. Een festivalbezoek is zo een spannende ontdekkingstocht langs unieke stedelijke locaties.

Makers gebruiken de stad tijdens Over het IJ Festival als podium en inspiratiebron. Zij maken hun voorstellingen vaak speciaal op locatie. Hier lichten we enkele bijzondere plekken uit aan de rand van de NDSM-werf en vlak daarbuiten.

Pont 20

Je kent ze wel: de blauwwitte veerbootjes van GVB die tienduizenden Amsterdammers dagelijks heen en weer verschepen over het IJ. Wist je dat de pontjes vroeger een slag groter waren? Zodat er zelfs auto's op pasten? En dat ze niet blauwwit, maar antraciet waren? Nu wel! Eén van de historische pontjes, inmiddels uit de vaart genomen, is te vinden bij Kaap de Goede Hoop op de NDSM-werf. Tijdens #OHIJ18 speelt ICK & Amsterdams Andalusisch Orkest er ZIEL | ROUH: een unieke samensmelting van moderne dans en volksmuziek.

NEMO Depot

Wetenschapsmuseum NEMO heeft duizenden bijzondere objecten in bezit die niet allemaal passen in de locatie aan het Oosterdok. Vele liggen opgeslagen in het NEMO Depot aan de Strekkerweg in Amsterdam-Noord. Van buiten is het misschien een beetje zakelijk en saai gebouw, vanbinnen is het een lyrische droomwereld met vele onvermoede doorkijkjes en eindeloos veel stellingen met maar liefst ruim 17.000 iconische apparaten uit de historische techniekcollectie. Tijdens Over het IJ Festival 2018 onderzoekt Project Wildeman in Deep Blue er de nieuwe mens-machine.

Zwembad De Werf Cordaan

Cordaan is er voor iedereen die zorg, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Voor ouderen met dementie of lichamelijke ongemakken, voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking en voor mensen met psychische problemen. Op de locatie aan de Klinkerweg in Amsterdam-Noord is een zwembad, waar vele cliënten zich als een vis in het water voelen. DEGASTEN speelt er de voorstelling BREKEN: geen theatraal waterballet, maar een fysieke voorstelling over het verlangen naar intimiteit.

Buikslotermeerplein

Het Buikslotermeerplein een strakgetrokken nieuwbouwplein met zielloze winkels? Niet voor De Stal van Dingo! Het theatergezelschap gebruikt het hypermoderne stadsplein als speelveld voor hun voorstelling Alsof je thuis bent. Kan een op het eerst oog kille, stedelijke omgeving een warme thuishaven zijn? En hoe verhoudt de stedelijke ruimte van Amsterdam-Noord zich tot die van pakweg een grote stad in... Turkije?

ROC TOP NDSM

Sinds 2016 is onderwijsinstelling ROC TOP gevestigd op NDSM in gebouw NieuwDok, een gecombineerd onderwijs- en woongebouw. Het futuristische gebouw met veel glas en staal is de gedroomde locatie voor Andrea Božic en Julia Willms die bezoekers in PoroCity als wandelend langs een labyrint van ruimtes leiden, en zo hun dromen samensmeden tot één groot verhaal. Hoe ziet slaapwandelen in daglicht eruit in een moderne opleidingsinstelling op een voormalige scheepswerf? Je ontdekt het tijdens PoroCity.

Brug Marina Amsterdam

Onder een brug bij jachthaven Marina Amsterdam op de NDSM-werf, vlakbij restaurant Loetje aan 't IJ, zijn Iris van der Ende en Yvonne Freckmann al enkele maanden aan de slag met hun voorstelling Onder de brug. Zij laten zich inspireren door de wondere geluidswereld onder het wegdek. Hoe klinkt muziek die weerkaatst tussen het wateroppervlak van het IJ en het gestolde asfalt van de brug boven hun hoofden?

Ontdek Amsterdam-Noord tijdens Over het IJ Festival