Nieuws | 29 januari 2019

Op stap met Wijkmakers #4 in Noord

Nieuw Licht van Yasser Ballemans & Sanne de Wit - foto: Moon Saris

Vorig jaar is de vierde editie van het Wijkmakersprogramma van start gegaan, waarbij de wijkmakers Yasser Ballemans en Sanne de Wit, Massih Hutak en Valerie van Leersum zich gedurende een half jaar verbonden hebben aan een plek in Amsterdam-Noord. 

Zaterdag 23 februari sluiten de huidige wijkmakers hun onderzoek af en nodigen je uit om op de fiets langs de verschillende locaties te gaan en het eindresultaat te zien. De fietsroute start om 11:30 uur op het IJplein. Neem hiervoor je eigen fiets mee.  De route eindigt rond 17.00 uur op het Waterlandplein. Je hoeft je niet vooraf aan te melden, we zien je vanzelf verschijnen op het IJplein.

Over het IJ Festival verbindt zich in het programma Wijkmakers met de buurten en bewoners van Amsterdam-Noord, en met de thema’s die daar leven. Wijkmakers zoeken contact met bewoners en gebruikers van hun wijk, brengen in kaart wat er speelt en laten zich daardoor inspireren. Zij reflecteren en reageren hierop met hun werk, ieder met hun eigen vorm en inhoud. Liefst wordt er gewerkt op een plek in transitie, die er hoogstwaarschijnlijk over een jaar compleet anders uitziet.


Wat ga je zien en wie ga je ontmoeten tijdens de fietsroute op 23 februari? 

Een vierkante meter  - Valerie van Leersum
“De wereld is gericht op ruimte maar ik wil het graag hebben over plaats.”
Valerie van Leersum heeft 11 inwoners geïnterviewd en gesprekken gehad over hun favoriete vierkante meter in de IJplein-buurt. Deze plekken heeft ze gefotografeerd en beschreven. Het zijn verhalen die vertellen over de personen maar ook over de geschiedenis, gebruiken en wensen die leven in de buurt. Samen vormen de stukken een prachtig overzicht van de bontgekleurde buurt en de verbintenis van de bewoners met deze plek. 
Lees hier meer over Valerie van Leesum en het project.

Verdedig Noord - Massih Hutak 
Het afgelopen jaar heeft Massih Hutak onderzoek gedaan naar het fenomeen gentrificatie. Hij merkte hoe breed dit probleem is, niet alleen in Amsterdam maar in bijna alle grote West-Europese en Noord-Amerikaanse steden speelt dit probleem.

In veel van deze steden oud-bewoners, en met name jongeren, staan op en voeren actie om zichzelf en hun geliefde buurten te beschermen tegen het grootkapitalisme. Dit inspireerde Massih om net zo radicaal als zijn generatie- en lotgenoten in de andere steden een actiegroep op te richten. Dat werd ‘Verdedig Noord’. Op 23 februari deelt Verdedig Noord hun ervaringen na één jaar actievoeren. 
Lees hier meer over Massih Hutak en het project.

Nieuw Licht - Yasser Ballemans en Sanne de Wit
Yasser Ballemans en Sanne de Wit trokken de Waterlandplein buurt in. Samen met bewoners gingen zij op zoek naar de verbindende factor van het Waterlandplein. Hiervoor roepen zij nu iedereen op om kaarsen en verhalen te verzamelen. De oude kaarsen gaan ze gebruiken voor de samensmelt-actie op zaterdag 23 februari. De kaarsen kun je inleveren bij het Huis van de Wijk, maar je mag de kaarsen natuurlijk ook meenemen op de dag zelf. Samen met de bewoners gaan zij een grote nieuwe kaars maken die het Huis van de Wijk ook gaat gebruiken bij bijzondere evenementen. 

Theatermaker Sanne de Wit verzamelt voor dit project inspirerende verhalen. Denk aan verhalen die bijvoorbeeld een bepaalde emotie bij je opriepen, je van gedachten deden veranderen of een heel nieuwe kijk op de zaak gaven. Deze verhalen worden op 23 februari met elkaar gedeeld in de Vuurtent op het grasveld bij het Waterlandplein. De Vuurtent is speciaal voor dit project gemaakt. Heb jij zo'n verhaal dat je wilt delen? Maak een afspraak met Sanne via sanne.dewit@overhetij.nl. Of kom van 30 januari t/m 20 februari op de woensdagochtenden langs bij het Huis van de Wijk. Lees hier meer over de makers en het project.

Wijkmakers #4 is mogelijk gemaakt door Bank Giro Loterijfonds

Op stap met Wijkmakers #4 in Noord