Over het IJ Festival is het zomerse en avontuurlijke locatietheaterfestival van Amsterdam. Met meer dan 40 voorstellingen waarvan 18 premières wordt de 2021 festivaleditie een plek om het hernieuwde (fysieke) samenzijn te vieren met makers en publiek. De kaartverkoop van het volledige programma start op woensdag 9 juni.

Nieuwe en gevestigde makers presenteren van 9 t/m 18 juli hun werk op spraakmakende binnen- en buitenlocaties, dit jaar in en om een wijds opgezet feestelijk festivalhart op de NDSM-werf en in Amsterdam Noord. Om het festival zo veilig mogelijk te maken, worden de capaciteiten laag gehouden en kan men verspreid over de dag genieten van het programma (van 14.00 – 00.00), met een veilige afstand van 1,5 m in acht nemend.

Over het IJ daagt de makers dit jaar uit de restricties van deze tijd te omarmen en in te zetten in het zoeken naar nieuwe vormen om juist nú de intimiteit, nabijheid, verbindingen en ontmoeting met publiek te creëren waar iedereen zo naar verlangt, zonder artistieke concessies te doen.

Dit resulteert in een verrassend divers en geëngageerd programma waarvan het publiek niet alleen kan genieten, maar ook actief aan mee kan doen. Het publiek wordt naast de IJ-Tours en het Zeecontainerprogramma o.a. getrakteerd op een filosofische spinningles van Werkplaats van de Woestijne, wandelingen van Marjolijn van Heemstra en TAAT, het nieuwe gezelschapsspel van Emke Idema, de VR installatie Enter New Babylon, een drijvend EILAND van Collectief Walden en neem je plaats op rijdende karretjes en rollende krukjes bij Johannes Bellinkx en Monki.

Premières

Veel premières, voorstellingen en onderzoekpresentaties zijn van gezelschappen en makers die de afgelopen jaren doorgroeiden binnen het festivalprogramma of waar het festival een warme samenwerking mee heeft ontwikkeld. Ze brengen voorstellingen die de stad, onze samenleving en onszelf bevragen en hierop reflecteren in verrassende nieuwe theatervormen. Premières zijn van Michiel Voet, Johannes Bellinkx, Alexandra Broeder, YoungGangsters, Marjolijn van Heemstra, Constant 1 0 1, Werkplaats van de Woestijne, Joeri Heegstra, Emke Idema, Rob Smorenberg, MAN || CO, LIPS&KNOBEL, BetweenTwoHands, Anna Verkouteren Jansen, Monki.

Opening festival met EILAND van Collectief Walden & Over het IJ

Het festival opent op 9 juli met de start van EILAND. Een kunstmatig EILAND waar je ondergedompeld wordt in de vergezichten voor de stad Amsterdam. Met de zeespiegelstijging zal Amsterdam nog 250 jaar bestaan. Elke festivalavond worden tijdens Over het Eind gasten uitgenodigd om te bespreken hoe dat laatste kwartier van Amsterdam vorm moet krijgen. In dit vrijzinnige contextprogramma is ruimte voor interviews, lezingen, voordrachten, muziek en meer. Met het publiek op de kade en gasten op het EILAND wordt er een brug geslagen tussen vandaag en de toekomst. ’s Middags kan je het EILAND bezoeken. In je eentje omarm je, in een audio-installatie en in het water, het einde van Amsterdam.

Kaartverkoop & algemene informatie

De kaartverkoop start op 9 juni 2021. Op het festivalhart op de load out op de NDSM-werf zijn eet- en drinkgelegenheden en is het Zeecontainerprogramma. Voor het festivalhart moet je een IJhart-bandje hebben. Bij voorstellingen die starten op het festivalhart, is het IJhart-bandje inbegrepen in de prijs (IJ Tours, Marte Boneschansker en TAAT). Bij de rest van de programmering kan je het IJhart-bandje voor slechts €5,- bijbestellen. Om de veiligheid te garanderen moet dit jaar ook voor de gratis programma’s gereserveerd worden.

HET VOLLEDIGE PROGRAMMA
Hieronder worden de thema’s en voorstellingen uit de 2021 editie beschreven.

Premières rechtstreeks uit de samenleving
Het festival staat vol met nieuwe projecten die alle disciplines overstijgen, waarvan velen in première gaan op Over het IJ. Over het IJ gelooft hartstochtelijk in kunst die niet alleen over de samenleving gaat, maar ook midden in de samenleving staat. De stad is de inspiratiebron én het podium. De ontwikkelingen in het afgelopen jaar gaven makers extra urgentie voor reflectie op onze samenleving en de pijnlijke en kwetsbare plekken hierbinnen. De noodzaak tot verandering en om hierop (politieke) actie te ondernemen, is wat veel makers in de 2021-editie met elkaar delen.


Korte beschrijvingen voorstellingen

Zo reist kunstenaar Michiel Voet (Orkater) naar Algerije om met zijn oude vriend Karim Ramtani terug te blikken op hun gedeelde verleden in De Vreemdeling. Een verhaal over de vriendschap, maar ook over de koloniale geschiedenis van Europa en de verloren onschuld van het Europees migratiebeleid dat ver weg haar eigen grenzen overschrijdt.

Enter New Babylon is een virtuele voorstellingservaring van Constant 1 0 1 geïnspireerd door de futuristische stad die beeldend kunstenaar Constant Nieuwenhuys tussen 1956 en 1974 ontwikkelde. Gebruikmakend van virtual reality en verhalen van jonge activistische dichters ontstaat er een nieuwe interpretatie op de toekomstige stad. Een inspirerende samenwerking tussen de Fondation Constant, HKU, Poetry Circle, Feikes Huis en Over het IJ.

YoungGangsters zet armoede in als een zinderende attractie. Geïnspireerd op de vele televisieprogramma’s leggen ze de beeldvorming rondom armoede bloot.

Joeri Heegstra (Likeminds) creëert samen met een 18-jarige een ontwapenende monoloog over klimaatverandering, macht en de grenzen van hoop.

In de live-geanimeerde, megalomane voorstelling M.O.E. neemt Firma DRAAK (Feikes Huis) zijn eigen klimaat-hypocrisie onder de loep. Geïnspireerd door gesprekken met kinderen uit Amsterdam-Noord wordt de toekomstfantasie van Generatie Z gehoord en naast eigen verlangens gelegd.

Alexandra Broeder onderzoekt onze omgang met psychische kwetsbaarheid in The Sheeptown Project. In het Beautiful Distress House herrijst een tribale kindertempel waar het publiek een dienst bijwoont, geleid door kinderen.

FOREST is een levensgroot gezelschapsspel voor volwassenen van theatermaker Emke Idema. Lukt het jou en je negen medespelers een nieuwe wereldorde te bouwen?

Rob Smorenberg (Warme Winkel & Veem House for Performance) maakt met I, Phone een bewegend portret waarin de mens en techniek langzaam versmelt en een portret ontstaat van … de homo cellularis.

Nieuwe zoektocht in onze omgang met elkaar, de natuur en onszelf

Naast grote maatschappelijke thema’s presenteren makers ook voorstellingen en presentaties over onze persoonlijke verhouding tot de natuur en hoe het teruggeworpen zijn op onszelf en ons eigen lichaam een extra zoektocht opleverde in onze omgang met thema’s als eenzaamheid, angst, geestelijke gezondheid, identiteit en seksualiteit.


Korte beschrijvingen voorstellingen

Voor BLOOS de mannen ging Marte Boneschansker in gesprek met mannen tussen de 10 en 100 jaar oud over intimiteit, sensualiteit en verlangen. Gelegen in een eenpersoonscocon luister je naar hun prikkelende verhalen.

Via Berlin en Cello Octet Amsterdam maakten met Instant Loneliness een muzikaal levensconcert dat ons van eenzaamheid naar verbinding brengt.

DEGASTEN presenteren een theaterinstallatie en voortdurend onderzoek naar rouw, verlies en transitie gemaakt door Amsterdamse jongeren i.s.m. theater LeBelle — theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking.

Nineties Productions maakt een nieuwe live online voorstelling. Untitled_2021 is een immersief beeldende en muzikale voorstelling over interconnectiviteit. Ze brengen de ideeën van de feministische bioloog George Wells tot leven over de ongekende verbondenheid tussen natuur en cultuur, mens en dier, organisch en niet organisch, hart en hoofd.

Oxygen Debt is een filosofische spinningles van Werkplaats van de Woestijne, waarbij je naar de grenzen van je lichaam fietst. In een tijd waarin maakbaarheid en vooruitgang centraal staan, wordt een troostrijk en zacht perspectief op onszelf en elkaar geboden: als mensen die langzaam, heel langzaam, tot stilstand komen. Ook is van Werkplaats van de Woestijne In order of disappearance weer te ervaren, ditmaal alleen.

Kunstenaar Johannes Bellinkx creëert een immersieve installatie waarin je de werkelijkheid achterlaat en wordt uitgenodigd alles als één grote doorgaande beweging te ervaren.

Met HALL12_Noord creëert TAAT een uitnodiging voor een wandeling in stilte met een onbekende ander. Een zoektocht naar verbinding. Een ont-moeting.

MAN || CO brengt een energieke dansvoorstelling over aandacht kapen. Hoe vaak per dag gaat je aandacht naar notificaties, je socials, reclames of gesponsorde berichten?

Danscollectief CHRONOS onderzoekt het aanpassingsvermogen van lichaam en natuur, in een hoopgevende, fysieke voorstelling vol transformatie, begeleid door zangeres Vita Pagie.

Stadskunstenaars

Al jaren werkt Over het IJ samen met kunstenaars, bewoners en maatschappelijke partijen in Amsterdam-Noord. Door het jaar heen wordt er onderzoek gedaan en worden projecten gemaakt die gaan over thema's die daar leven als de zorg, de verhipping van oude volksbuurten en geestelijke gezondheid, tot aan het etnisch profileren van jongeren en over de natuur, het groen en het klimaat. Deze festivaleditie zijn er drie projecten te zien.


Korte beschrijvingen voorstellingen

Theatermaker en schrijver Marjolijn van Heemstra richtte samen met onderzoeker Najat Kaddour De Nacht-Wacht op bij het Vliegenbos, een van de donkerste plekken van Amsterdam. Tijdens het festival kan je mee op nachtwandeling. Vanuit de kleine wereld van een stadswijk kijken we naar het allergrootste: de gigantische kosmos die ‘s nachts ons gezamenlijke uitzicht vormt.

De afgelopen jaren heeft theatercollectief MOHA op indrukwekkende wijze gezocht naar waarom mensen doen wat ze doen. Ze werkten in verschillende werkvelden en verzamelden ervaringen, dromen, patronen, gewoontes, verlangens en vriendschappen van winkeleigenaren, schoonmakers, koks en receptionisten. En zagen ondertussen hun eigen motivaties en drijfveren ontvouwen. Nu draaien ze de rollen om en nodigen ze het publiek uit om deel te nemen aan hun routines. Volgend jaar gaan ze voor het project Who Cares? werken met schoonmakers in Amsterdam-Noord.

De bevlogen theatermaakster Rianne Meboer onderzoekt in Amsterdam-Noord hoe we omgaan met verward gedrag. Met welke woorden spreek je integer over dit onderwerp? Wie of wat komt de (tijdelijk) dolende mens tegen? En wat maakt de omgeving hierin mee? Ze bundelt de uitkomsten van haar onderzoek in een theatrale, humoristische presentatie en een dialoog (Deep Democracy) met publiek en betrokkenen. Zo loopt haar onderzoek tijdens Over het IJ Festival gewoon door.
Met Pay What You Want kan je al kaarten bestellen voor de presentaties van de Stadskunstenaars.

IJ Tours: de Nieuwe Makers

Over het IJ heeft altijd veel aandacht voor de nieuwste generatie makers, waarvoor het festival een echte springplank is gebleken. Iedere keer ontstaat er een innovatief programma, waarin met de interactie met de locatie, omgeving en de relatie met publiek wordt geëxperimenteerd. Deze opzet valt al jaren zeer goed bij het publiek. Het laat expliciet de kracht zien van het festival; jong en gevestigd talent komen er samen, kennis, ervaring en succes wordt gedeeld en biedt zo mogelijkheden tot groei. In het iconische Zeecontainerprogramma en op allerlei spannende NDSM-werf locaties maken de nieuwe makers korte presentaties, voorstellingen en installaties: van locatietheater en ervaringstheater tot crossovers met architectuur, beeldende kunst, audiovisuele media en performance. Over het IJ bundelt dit uitdagende programma in langere en kortere routes; voor ieder wat wils. Coronaproof, in kleine groepen publiek, kan je de nieuwe verhalen en het werk van nieuw talent weer ervaren. Tour mee!

TOUR 1: BetweenTwo Hands + Anna Verkouteren Jansen + Zeecontainerprogramma

TOUR 2: Studio Figur + LIPS&KNOBEL + Zeecontainerprogramma

TOUR 3: Het Atelier / Oerol & Over het IJ

TOUR 4: Monki + ROTOR & Johannes Bellinkx + Zeecontainerprogramma

TOUR 5: Charles Pas + Erik van de Wijdeven + Zeecontainerprogramma

TOUR 6: Sofie Doeland + Zeecontainerprogramma

De kaartverkoop van De Nieuwe Makers Tours is al gestart

Zeecontainerprogramma

Het iconische Zeecontainerprogramma is de uitvalsbasis voor veel jong talent. Beginnende makers stromen al jarenlang door van de Zeecontainers naar andere onderdelen van het festivalprogramma en naar het theaterveld. Twaalf bijna of net afgestudeerde makers maken in een korte tijd met begeleiding een mini-locatievoorstelling of -installatie. Ze laten zich inspireren door nieuwe stedelijkheid, gebruiken de NDSM-werf als context én laboratorium voor stadsverandering.

Het Zeecontainerprogramma bestaat uit twaalf verschillende zeecontainers. De makers zijn geselecteerd via een open call en in samenwerking met Via Berlin/ArtEZ, Stichting Likeminds, ICK-Artist Space, Golden Palace, Afslag Eindhoven en YoungGangsters.

Young Professionals Programma

Over het IJ investeert het hele jaar door in nieuwe makers door ze te adviseren op diverse gebieden in het Makersloket; een plek waar makers advies kunnen inwinnen omtrent hun makerschap. Tijdens het festival worden er diverse programma’s ontwikkeld voor makers en mogelijkmakers.

In Het Begin van het ENT maakt ENT (Ensemble Nieuwe Theaterwerkers) zich kenbaar aan de wereld. Zij presenteert haar toekomstplannen en gaat met nieuwe theaterwerkers in gesprek.

Metselareis: samen (mogelijk) maken is een ontmoetingsbijeenkomst voor en door jonge kunstprofessionals waarin samenwerkingsverbanden bevraagd worden. Een samenwerking tussen De Metselarij, Platvorm Aanvang! en Over het IJ.

In samenwerking met ENT organiseert Over het IJ een IJ-ndje lopen - makersloket, waarin jonge makers en afstudeerders met een professional uit het veld een wandeling maken over de NDSM-werf.