‘Vandaag en deze week staat in het teken van afscheid nemen van de “oude” tijd’
Waar de krachtige wandeling van Abhishek Thapar en Pankaj Tiwari erop zit, start onze eerste vijfdaagse als alternatief voor het festival. In een openingsbrief beschreef algemeen en artistiek directeur Simone Hogendijk aan de hand van het The Art of Walking-project het belang van kunst in deze tijden. 

‘De afgelopen tijd is het geloof van Over het IJ in het belang van wat we doen en de kracht van kunst in deze tijd alleen maar sterker geworden. Meer dan ooit zien we hoe kunst verbindt, hoe het over grenzen, vormen en disciplines heengaat, hoe het mensen troost, schoonheid en nieuwe perspectieven biedt.’

De volledige openingsbrief kun je hier lezen.

Woensdag 15 juli: net even anders
Op 15 juli laten we twee alternatieven zien van voorstellingen die eigenlijk op Over het IJ hadden gestaan. Allereerst is er de aftrap van de filmreeks In de tussentijd. Deze filmreeks is gemaakt door regisseur Gerrie Fiers, over Torpor: de theatrale installatie die eigenlijk op Over het IJ zou staan. In de tussentijd is een serie waarin het werkproces en de zoektocht van het artistieke team van Torpor zich beeldend ontvouwt. Vanaf 15 juli is de eerste aflevering te zien, de andere afleveringen zullen wij ook op de website blijven publiceren.   

Daarnaast zou ook de voorstelling POWER dit jaar eigenlijk op Over het IJ staan. Deze voorstelling is een indringende monoloog van een jonge klimaatactivist die de macht terug wil pakken. POWER/Preview is een kijkje in zijn hoofd: aan de hand van interviewbeelden wordt een portret geschetst van een jongen die zich, net als veel mensen van zijn generatie, tot activisme genoodzaakt ziet, of het nu gaat over racisme of de klimaatcrisis. Vanaf 20.30 uur vanavond is deze voorstelling te zien.

Donderdag 16 juli: de dag van het onderzoek
Op 16 juli beginnen we de dag met een omhelzing: Emke Idema maakte een reeks korte audioverhalen waarin steeds een aanraking beschreven wordt. Ook al is het niet fysiek, deze aanrakingen zullen een goede vervanging zijn voor het ontbrekende echte contact.

Verder ging Sofie Doeland op onderzoek uit in het stadslandschap: ze zoekt naar plekken die ontkomen aan de ruimtelijke ordening, plekken die voor niemand bedacht zijn, maar per ongeluk ontstaan. Of overbodig geraakt. Dit onderzoek resulteerde in drie verschillende fotoseries.

Ook het Performance Technology Lab laat op 16 juli om 16.00 uur een live voorstelling zien. In deze voorstelling gaan mediakunstenaar Gertjan Biasino en geluidskunstenaar Jochem Baelus met hun gehackte microscoop en zelfgebouwde muziekmachine, op onderzoek uit naar hoe muziek en beeld een constante interactie kunnen aangaan. 

Als laatst zien we op 16 juli de video van Het Atelier, een gezamenlijk talentontwikkelingstraject tussen Oerol en Over het IJ. Hierbinnen gaan verschillende makers aan de slag op locatie en tonen zij het resultaat op de festivals, eind 2020 tonen ze vast een tussenpresentatie en het uiteindelijke resultaat wordt nu niet in 2020 getoond, maar in 2021. In de tussentijd maakten zij een video om te laten zien hoe zo’n maakproces eraan toegaat. 

En dan verder…
Overmorgen zijn we er weer met het programma van vrijdag 17 en zaterdag 18 juli. Zondag zullen we je nog op de hoogte houden van de laatste voorstellingen. Voor nu: geniet van de veelzijdigheid aan voorstellingen en presentaties en vertel ons wat je vindt!