WANNEER VINDT OVER HET IJ FESTIVAL 2023 PLAATS?
14 t/m 22 juli 2023 op de NDSM Werf in Amsterdam Noord. Op maandag 17 juli zijn we gesloten.

WANNEER KUN JE TICKETS KOPEN?
De verkoop is al gestart! Bekijk hier het hele programma. Tickets zijn alleen via onze website te koop of ter plaatse in het Festivalhart bij de kassa/informatiebalie. 

KAN IK AAN DE KASSA EEN TICKET KOPEN MET CONTANT GELD?
Helaas gaat dat niet. Onze kassa is Pin Only.

HOE LAAT START HET PROGRAMMA?
Vrij 14 juli: van 18.00 tot 23.00 uur
Za 15 en zo 16 juli: van 14.00 tot 23.00 uur
Ma 17 juli: gesloten
Di 18 t/m vrij 21 juli: van 16.00 tot 23.00 uur
Za 22 juli: van 14.00 tot 23.00 uur

Een uur voor aanvang van de voorstellingen is ons Festivalhart open en wanneer het programma is geëindigd kun je in het festivalhart nog een drankje doen tot 00.00 uur.

BEREIKBAARHEID FESTIVAL
Het festival is makkelijk bereikbaar per fiets, bus en pont vanaf station Amsterdam Centraal. Kom je per pont? Check dan de vertrektijden richting de NDSM vind je hier en voor de terugweg hier.

Wij raden je aan met de fiets te komen in verband met voorstellingen op locaties buiten de NDSM-werf. Houd hierbij rekening met extra reistijd naar deze voorstellingen.

Wil je toch met de auto komen? Check hier dan de informatie over het parkeren.

WAT DOEN JULLIE AAN TOEGANKELIJKHEID?
Over het IJ Festival werkt aan en leert over de toegankelijkheid van het festival. We realiseren ons dat het festival niet voor iedereen vanzelfsprekend is te bezoeken. Daarom werken we samen met publiek, experts, de makers en het team aan de toegankelijkheid. Via het programmafilter toegankelijkheid kan je een eerste selectie maken. Hier vind je een uitleg over de verschillende toegankelijkheidstermen en mogelijkheden.

Voor vragen over hulp, een locatie of voorstelling kan je mailen naar de kassa: kassa@overhetij.nl. Voor andere vragen, wensen en tips mail naar de toegankelijkheidscoördinator via info@overhetij.nl.

WAAR IS HORECA / FESTIVALHART?
Paulaner Biergarten Amsterdam is dit jaar de host van het Festivalhart. Deze locatie ken je waarschijnlijk als Noorderlicht. Het is op het festivalhart mogelijk om te eten en drinken. Het adres van Paulaner Biergarten Amsterdam is: NDSM-Plein 102.
Google Maps

HOEVEEL KOST EEN TICKET?
De prijzen van een ticket variëren tussen de €10 en €18 euro deze kun je online bestellen of ter plekke kopen in het Festivalhart. Heb je een Stadspas of ben je jonger dan 27 jaar, dan ontvang je 5 euro korting.

Annuleringsbeleid
Behalve als het festival voorstellingen moet annuleren, is het bij Over het IJ niet mogelijk om een ticket te retourneren of ruilen.

Voor verdere vragen over tickets of toegankelijkheid kan je mailen naar kassa@overhetij.nl.

WAAR VIND IK HET BLOKKENSCHEMA?
Op deze pagina vind je alle informatie over het blokkenschema. Dit jaar werken we met de app TimeSquare. Hier vind jet het blokkenschema per dag. Met TimeSquare heb jij als bezoeker van het Over het IJ Festival alles binnen handbereik. Download de app gratis op zowel iOS als Android via deze link: https://tmsqr.link/over-het-ij.

WAAROM ZIE IK OP 17 JULI GEEN PROGRAMMA STAAN IN DE APP?
Op maandag 17 juli zijn we gesloten, vandaar dat je geen programma kunt zien in de app. Waarom de datum er toch tussen staat? Helaas kun je in de TimeSquare App alleen een datumreeks invoeren en daar geen data tussen uithalen.

WELKE MAKERS STAAN ER OP HET FESTIVAL?
Nieuwe Makers
6 Nieuwe Makers maken een locatietheatervoorstelling van max. 40 minuten. De makers zijn; Finn Borath, Charlotte Gillain, Jimmy Grima, Djuwa Mroivili, Blond&Cynisch en Jantien Fick en werken gedurende het jaar via een residentie en begeleiding naar het festival toe.

Makers
R3LN4CHT
/Over het IJ, Motel Mozaïque en Likeminds | ROTOR/een productie van Veem House for Performance en Schweigman& in coproductie met Over het IJ | Giovanni Brand/Likeminds | DEGASTEN/Toni Blackwell en Over het IJ | Charles Pas/Feikeshuis, ICK, Likeminds en Over het IJ | Gershwin Bonevacia/Podium Mozaiek | Collectief Walden.

Dit zijn makers die al enkele jaren geleden zijn afgestudeerd of als autodidact werkzaam zijn.

Stadskunstenaars
Hilda Moucharrafieh en SAM (Arthur Kneepkens & Merel Noorlander) maken binnen het Stadskunstenaarsprogramma een langere verbinding met Amsterdam Noord en haar bewoners.

Unboxed – Het Zeecontainerprogramma uitgepakt
Het Zeecontainerprogramma was altijd een iconisch onderdeel van ons programma. Vanaf 2023 pakken we dit programma uit en maken de makers op andere locaties (dan een container) een korte voorstelling waarbij de locatie zelf het uitgangspunt is. Deze voorstellingen kun je alleen zien wanneer je een Unboxed-tour boekt.

Ashley Ho en Domenik Naue / Over het IJ en Dansateliers | Jesse Vissers / Over het IJ en Golden Palace | Oliver Wagstaff / Over het IJ en Nowhere | Marieke Reijnen en Luka Krijbolder / Over het IJ en Afslag Eindhoven | Nour Jordan / Over het IJ en Poetry Circle | Eva Koopmans / Over het IJ en Station Noord | Ylva Rietman en Nouf Rafea / Over het IJ, Via Berlin en ArtEZ muziektheater | Noah Jansen / Over het IJ en Via Zuid | Sam van Hulst / Over het IJ en de Warme Winkel | Kirsty Baker / Over het IJ en SoAP.

Deze makers krijgen binnen een traject van 3 maanden allerlei workshopdagen en begeleiding bij de conceptontwikkeling van hun voorstelling. Werken met een locatie staat hierbij centraal. De makers hebben uiteindelijk twee weken, vóór het festival plaatsvindt, de tijd om aan hun uiteindelijke korte voorstelling te maken op een specifieke locatie.

WAT IS EEN UNBOXED-TOUR?
Een Unboxed-tour is een tour waarbij je meerdere makers op één middag of avond ziet. Er is een gids die je van locatie naar locatie begeleidt en ondertussen meer kan vertellen over de voorstellingen die je gaat zien. De tours zijn te boeken in twee varianten, de korte versie waarbij je twee voorstellingen/makers bezoekt. Of de lange versie waarbij je drie voorstellingen/makers bezoekt. Bekijk en boek je tour hier.

WAT IS ER GEBEURD MET HET ZEECONTAINERPROGRAMMA?
Het Zeecontainerprogramma was altijd een iconisch onderdeel van ons programma. Hier lees je waarom we geen stalen dozen meer hebben voor de makers, maar letterlijke ruimte gaan gebruiken.

WAT IS HET CONTEXTPROGRAMMA?
Het Contextprogramma is een samenwerking met DEGASTEN. Dit programma verbindt alle voorstellingen uit het programma met elkaar en geeft ruimte aan de thema's die eruit naar voren komen. Ook faciliteert het de ontmoeting tussen makers en publiek.

IK BEN VAN DE PERS, HOE KOM IK MET OVER HET IJ IN CONTACT?
Onze perscoördinator is te bereiken via: pers@overhetij.nl.