Logo Over het IJ

UNBOXED TOUR #1 - MENS

Kirsty Baker / Jesse Vissers / Schwung

Een Unboxed-tour van drie korte voorstellingen die de mens even op z’n plek zetten.

UNBOXED TOUR #1 - MENS

Foto's door Moon Saris

Wat is Unboxed – Het Zeecontainerprogramma uitgepakt?
Het Zeecontainerprogramma was altijd een iconisch onderdeel van ons programma. Vanaf 2023 pakken we dit programma uit. Gedurende een traject van drie maanden nemen de makers deel aan verschillende workshops en ontvangen ze begeleiding bij de ontwikkeling van hun concept. Daarnaast biedt Over het IJ financiële, productionele en marketing ondersteuning. Een belangrijk aspect van dit traject is het werken met een specifieke locatie. De makers zijn voorgedragen en krijgen ondersteuning van gezelschappen, productiehuizen en kunstopleidingen. Ze verrichten onderzoek dat gerelateerd is aan de locatie. Tijdens het festival delen ze hun werk aan het publiek en werken ze verder op basis van de ervaringen die ze tijdens deze ontmoeting opdoen.

Het publiek komt in aanraking met belangrijke thema's van vandaag en krijgt de kans om te fantaseren en mogelijkheden te creëren voor een nieuwe toekomst. Dit gebeurt via het terugkerende thema in het programma, waarin wordt gezocht naar nieuwe talen en vormen die beter passen bij de huidige tijd.

Wat is een Unboxed-tour?
Een Unboxed-tour is een tour waarbij je meerdere makers op één middag of avond ziet. Tijdens de Unboxed-tours is er een gids die je meeneemt naar verschillende locaties en je tegelijkertijd meer informatie kan geven over de voorstellingen die je gaat zien. Deze gidsen zijn jonge dramaturgen/programmamakers die verschillende routes samenstellen en ervoor zorgen dat makers en publiek elkaar ontmoeten. Hiermee creëren we binnen het Unboxed ontwikkelingstraject ook een ruimte waar nieuwe dramaturgen/programmamakers zich kunnen ontwikkelen.

De gidsen van dit jaar zijn: Karijn van der Wijk, Lisanne Kniese, Sam Simons, Josephine Borst en Roosmarijn Brans.


UNBOXED Tour #1
Een Unboxed-tour van drie korte voorstellingen die de mens even op z’n plek zetten.

Buitenshuis vinden er continu ontmoetingen plaats. Je groet je buur of loopt met een grote boog om een loslopende hond heen, omdat je er bang voor bent. Twee vogels hebben elkaar ontmoet en maken nu een nestje in de boom voor de supermarkt. Ontmoetingen vinden plaats tussen mensen, dieren en dingen. Zijn we ons er eigenlijk wel van bewust dat in alle ontmoetingen die we meemaken, er altijd minstens één mens betrokken is?

Kunnen we als mens onszelf uit de ontmoeting denken? In deze route wordt de mens op steeds verschillende manieren ‘weggedacht’. Wat als we een stem geven aan de kever die tussen de stoeptegels wandelt? Zouden de gebouwen op de NDSM-werf dan nog steeds zo veranderen en ‘gentrificeren’ of zou de natuur overwoekeren? Kan een publiek verdwijnen, en volledig opgaan in een kunstwerk? Moet de acteur zichzelf opofferen voor een betere wereld? Of zijn we juist alleen maar met onszelf bezig wanneer we onszelf proberen weg te denken?

In deze tour zitten de volgende makers:

Kirsty Baker | In every nook and cranny | Over het IJ / SoAP / Mimeopleiding ATD AHK

Deze voorstelling is een poging van mime-maker Kirsty Baker om tijd te nemen voor het leven dat in ieder hoekje schuilt. Op de parkeerplaats van de NDSM werf zien we mensen komen en gaan, parkeren en weer vertrekken. Het is geen plek om een leven op te bouwen, maar als je de tijd neemt zie je overal planten, vogels en insecten. Veerkrachtig en mooi, maar ook verwaarloosd en actief vernietigd. Op deze plek die vooral voorziet in de behoeftes van de mens, wil Kirsty een relatie bouwen met deze niet-menselijke wezens. Twintig dagen lang probeert ze ruimte te geven in plaats van te nemen. Door te luisteren, te zorgen en door nieuwsgierig te zijn. Waarschijnlijk vol vooroordelen en op een onhandige maar speelse manier probeert ze niet te kijken naar alle mogelijkheden waarop je kan falen, maar naar het plezier van het proberen. Wees deelgenoot van deze liefdevolle poging, luister naar de verhalen die daar ontstaan en laat je inspireren door het niet-menselijke leven om ons heen.

This performance is an attempt by mime-maker Kirsty Baker to take time for the life that is present in hidden corners. At the parking lot of the NDSM wharf we see people coming and going, parking and leaving again. It is not a place to build a life, but if you take your time you will see plants, birds and insects everywhere. Resilient and beautiful, but also neglected and actively destroyed. In this place that mainly meets the needs of humans, Kirsty wants to build a relationship with these non-human beings. For twenty days she tries to give space instead of taking it. By listening, caring and being curious. Probably full of prejudice and in a clumsy but playful way, she tries not to look at all the possibilities of failure, but at the joy of trying. You are invited to be a part of this loving attempt, listen to the stories that arise there and become inspired by the non-human life around us.

Hoeveel van de inhoud van de voorstelling wordt gecommuniceerd via:
Tekst en taal: ⚫⚫⚫⚫⚪
Muziek en geluid: ⚫⚫⚪⚪⚪
Beeld: ⚫⚫⚫⚫⚫

Jesse Vissers | De Conventie | Over het IJ en Golden Palace

Wat als de kunst werkelijkheid wordt?
Acteurs Jesse Vissers en Bram Flick duiken voor Over het IJ in de betekenis van kunst. Wat is de betekenis van kunst nog vandaag de dag en hoe wordt kunst gemaakt? Ze nemen het publiek mee in een kunstenaarsatelier waar de mens als kunstenaar centraal staat. De conventie  duikt via opgenomen beelden in ons begrip over kunst. We krijgen een kijkje in het maakproces. Spelenderwijs wordt onze rol als publiek en de rol van de kunstenaar bevraagd, waardoor de grens tussen fictie en werkelijkheid langzaam verdwijnt. Wat als wijzelf in de kunst terechtkomen? Wat als de kunst werkelijkheid wordt?

Hoeveel van de inhoud van de voorstelling wordt gecommuniceerd via:
Tekst en taal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Muziek en geluid: ⚫⚫⚪⚪⚪
Beeld: ⚫⚫⚫⚫⚫


SchwungStartschot | Over het IJ en De Warme Winkel

Een vaarwel-performance van een acteur met een ego, uit een obscuur collectief met een zogenaamd originele invalshoek op een maatschappelijk thema.

We houden het kort. Het podium is te klein en de persoonlijkheden zijn te groot, dat is het probleem. Wij tonen u een acteur op diens nederige knieën. In een poging om ruimte te maken op het podium, spelen we een afscheid voor u. Elke dag offert zich één nieuwe acteur op, totdat er een personeelstekort dreigt. In deze performance hoort u onze eerste en laatste monoloog ooit. Wij gaan geen grappen maken, hoor. Wij nemen dit zéér ernstig op. De enige manier om de wereld mooier te maken, is door er weg te gaan.

Schwung debuteert tijdens het festival. Ze speelt, schrijft, timmert en naait. Het collectief van acht jonge makers vraagt zich af hoe ze theater kunnen maken waarin de mens niet centraal staat. Om de niet-menselijke dingen een podium te kunnen geven, nemen ze nu eerst afscheid van de acteur. Dus, mocht u ze nog eens willen zien spelen dan is dit uw laatste kans.

Waarschuwing
: de acteur heeft een pistool en is trigger-happy. 

Hoeveel van de inhoud van de voorstelling wordt gecommuniceerd via:
Tekst en taal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Muziek en geluid: ⚫⚪⚪⚪⚪
Beeld: ⚫⚫⚪⚪⚪

Klik hieronder op één van de tours om erachter te komen wat je kunt beleven:

UNBOXED TOUR #1 - MENS UNBOXED TOUR #1 - MENS UNBOXED TOUR #1 - MENS UNBOXED TOUR #1 - MENS

Jesse Vissers / Over het IJ / Golden Palace
Concept & spel: Jesse Vissers en Bram Flick | Begeleiding: Ingrid Kuipers | Coach: Lotte Bos Posterbeeld: Bram Flick en Jesse Vissers
Met dank aan: Rob Smorenberg

Kirsty Baker / Over het IJ / SoAP / Mimeopleiding ATD AHK / in samenwerking met Balthazar Glotain

Schwung / Over het IJ / De Warme Winkel
Concept: Schwung | Partners: De Warme Winkel, Over Het IJ | Tekst: David Roos | Spel: Sam van Hulst, David Westera, Noa van der Vorst, ect. | Grafisch  Ontwerp: Sam van Hulst | Begeleiding: Vincent Rietveld | Kostuum: Gina van Os Sanchéz | Dramaturgie: Reinout Bongers | Met dank aan: Tom de Ronde, Luna Joosten