Logo Over het IJ

UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE

Ylva Rietman / Nouf Rafea / Thijs Baselmans en Anna Zorzi

Een Unboxed-tour van drie korte voorstellingen die ons blootstellen aan de ongrijpbaarheid van een ruimte.

UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE

Foto's door Moon Saris

Wat is Unboxed – Het Zeecontainerprogramma uitgepakt?

Het Zeecontainerprogramma was altijd een iconisch onderdeel van ons programma. Vanaf 2023 pakken we dit programma uit. Gedurende een traject van drie maanden nemen de makers deel aan verschillende workshops en ontvangen ze begeleiding bij de ontwikkeling van hun concept. Daarnaast biedt Over het IJ financiële, productionele en marketing ondersteuning. Een belangrijk aspect van dit traject is het werken met een specifieke locatie. De makers zijn voorgedragen en krijgen ondersteuning van gezelschappen, productiehuizen en kunstopleidingen. Ze verrichten onderzoek dat gerelateerd is aan de locatie. Tijdens het festival delen ze hun werk aan het publiek en werken ze verder op basis van de ervaringen die ze tijdens deze ontmoeting opdoen.

Het publiek komt in aanraking met belangrijke thema's van vandaag en krijgt de kans om te fantaseren en mogelijkheden te creëren voor een nieuwe toekomst. Dit gebeurt via het terugkerende thema in het programma, waarin wordt gezocht naar nieuwe talen en vormen die beter passen bij de huidige tijd.

Wat is een Unboxed-tour?
Een Unboxed-tour is een tour waarbij je meerdere makers op één middag of avond ziet. Tijdens de Unboxed-tours is er een gids die je meeneemt naar verschillende locaties en je tegelijkertijd meer informatie kan geven over de voorstellingen die je gaat zien. Deze gidsen zijn jonge dramaturgen/programmamakers die verschillende routes samenstellen en ervoor zorgen dat makers en publiek elkaar ontmoeten. Hiermee creëren we binnen het Unboxed ontwikkelingstraject ook een ruimte waar nieuwe dramaturgen/programmamakers zich kunnen ontwikkelen.

De gidsen van dit jaar zijn: Karijn van der Wijk, Lisanne Kniese, Sam Simons, Josephine Borst en Roosmarijn Brans.

UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE

Een Unboxed-tour van drie korte voorstellingen die ons blootstellen aan de ongrijpbaarheid van een ruimte.
We hebben de neiging om onze aandacht te laten leiden door dat wat tastbaar is. Door de dingen die we kunnen voelen, zien en grijpen. Een ruimte kan echter ook worden gevuld met ongrijpbare dingen, zoals licht, geluid en gevoelens. Maar dat merken we meestal pas op wanneer we al een tijdje op dezelfde plek zijn.

In deze route gaan drie makers hun ruimte een nieuwe betekenis geven door de aandacht te leggen op de afwezigheid en de aanwezigheid van het tastbare en het ontastbare. De route neemt je mee langs de vraag hoe geluid of stilte een ruimte kunnen verdubbelen. En hoe de dingen soms helderder voor ogen staan in het donker.

In deze tour zitten de volgende makers:

Ylva Rietman | Diary of Dualism | Over het IJ, Via Berlin Academie en ArtEZ Muziektheater

Een muzikale theatersolo die eigenlijk geen solo is; een zoektocht naar de meerdere stemmen van jezelf. 
Eén op de tien zwangerschappen begint als twee- of meerling en Ylva was gepland als tweeling, maar nu is ze alleen, in die zin is Diary of Dualism nooit een solovoorstelling. Ze gaat in deze muzikale theatervoorstelling op zoek naar manieren om zichzelf te verdubbelen. Op zoek naar haar meerstemmigheid. Ben ik nu twee in één? Leef ik het leven voor twee? Niet alleen om haar wederhelft te vervangen, maar ook om te onderzoeken hoe we meerdere versies van onszelf hebben. Diary of Dualism is een verbeelding en verklanking van de stemmen in ons en om ons heen. Van de (schijnbare) tegenstellingen tussen ‘ik’ en ‘de rest’, van wel of niet of allebei. Een zoektocht naar tweeheid, meervoudigheid en eenheid. Welke kant kies jij? Of hoef je niet te kiezen?

Hoeveel van de inhoud van de voorstelling wordt gecommuniceerd via:
Tekst en taal: ⚫⚫⚪⚪⚪
Muziek en geluid: ⚫⚫⚫⚫⚫
Beeld: ⚫⚫⚪⚪⚪


Nouf Rafea When Silence Seeps! | Over het IJ, Via Berlin Academie en ArtEZ Muziektheater

De stilte heeft je veel te vertellen. When Silence Seeps! is een 15 minuten durende ervaringstheatervoorstelling waarin het publiek de stilte zelf ervaart. Met behulp van een meerstemmige en intieme sfeer verkennen we de verschillende lagen van stilte en beladen we het publiek met diverse emoties. Deze performance zal plaatsvinden tijdens het Festival Over Het IJ in juli 2023.

Kom en ervaar de stilte... De stilte heeft je veel te vertellen!
 

  Hoeveel van de inhoud van de voorstelling wordt gecommuniceerd via:
  Tekst en taal: ⚫⚫⚪⚪⚪
  Muziek en geluid: ⚫⚫⚫⚫⚫
  Beeld: ⚫⚫⚫⚪⚪

   

   

  Thijs Baselmans en Anna Zorzi | Encounter with the shore | Over het IJ, HKU Master Scenography

  Een audiowandeling met de straat, oever en skyline in de hoofdrol, waarin details die gewoon lijken bijzonder worden. Nieuwsgierig als ze zijn, verkennen ontwerper Thijs Baselmans en scenograaf Anna Zorzi een plek en hoe we ernaar kijken. Het publiek wordt in Encounter with the shore uitgenodigd om mee te doen aan deze oefening. In een audiowandeling trekken we van een smal straatje naar de panoramische uitzichten van het IJ. Langzaamaan merk je steeds meer details op van de omgeving. Details die over het hoofd worden gezien, verborgen zijn of vergeten worden. Door focus en aandacht ervaar je de waterkant en de straat in al hun eigenheid. Het verhaal is al aanwezig. Ga je mee in deze ontmoeting met de oever?


  Klik hieronder op één van de tours om erachter te komen wat je kunt beleven:

  UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE UNBOXED TOUR #3 - RUIMTE

  Ylva Rietman / Over het IJ, Via Berlin Academie en ArtEZ Muziektheater
  Concept, tekst, spel, muziek: Ylva Rietman | Begeleiding: Dagmar Slagmolen | Met dank aan: Lotte Bos, Jerke van den Braak, Simone van der Steen, Lotte Kok

  Nouf Rafea
  / Over het IJ, Via Berlin Academie en ArtEZ Muziektheater
  Maker: Nouf Rafea | Poster gemaakt door: Marwa Mezher | Scenografie samenwerking met Wael Qadriyeh | Begeleiding: Conceptontwikkeling: Babette Kalker | Muziek & Geluidstocht Oene van Geel & Modar Salama | Eindregie: Dagmar Slagmolen & Hilda Moucharrafieh

  Thijs Baselmans en Anna Zorzi / Over het IJ en HKU Master Scenograph
  Makers: Anna Zorzi en Thijs Baselmans | Artistieke begeleiding: Lotte Bos