Logo Over het IJ

UNBOXED TOUR #4 - HUIS

Ashley Ho en Domenik Naue / Nour Jordan

Een Unboxed-tour van twee korte voorstellingen over de vraag of je thuis kunt zijn in een tussenwereld.

UNBOXED TOUR #4 - HUIS

Foto's door Moon Saris

Wat is Unboxed – Het Zeecontainerprogramma uitgepakt?

Het Zeecontainerprogramma was altijd een iconisch onderdeel van ons programma. Vanaf 2023 pakken we dit programma uit. Gedurende een traject van drie maanden nemen de makers deel aan verschillende workshops en ontvangen ze begeleiding bij de ontwikkeling van hun concept. Daarnaast biedt Over het IJ financiële, productionele en marketing ondersteuning. Een belangrijk aspect van dit traject is het werken met een specifieke locatie. De makers zijn voorgedragen en krijgen ondersteuning van gezelschappen, productiehuizen en kunstopleidingen. Ze verrichten onderzoek dat gerelateerd is aan de locatie. Tijdens het festival delen ze hun werk aan het publiek en werken ze verder op basis van de ervaringen die ze tijdens deze ontmoeting opdoen.

Het publiek komt in aanraking met belangrijke thema's van vandaag en krijgt de kans om te fantaseren en mogelijkheden te creëren voor een nieuwe toekomst. Dit gebeurt via het terugkerende thema in het programma, waarin wordt gezocht naar nieuwe talen en vormen die beter passen bij de huidige tijd.

Wat is een Unboxed-tour?
Een Unboxed-tour is een tour waarbij je meerdere makers op één middag of avond ziet. Tijdens de Unboxed-tours is er een gids die je meeneemt naar verschillende locaties en je tegelijkertijd meer informatie kan geven over de voorstellingen die je gaat zien. Deze gidsen zijn jonge dramaturgen/programmamakers die verschillende routes samenstellen en ervoor zorgen dat makers en publiek elkaar ontmoeten. Hiermee creëren we binnen het Unboxed ontwikkelingstraject ook een ruimte waar nieuwe dramaturgen/programmamakers zich kunnen ontwikkelen. 

De gidsen van dit jaar zijn: Karijn van der Wijk, Lisanne Kniese, Sam Simons, Josephine Borst en Roosmarijn Brans.

UNBOXED TOUR #4 - HUIS

Een Unboxed-tour van twee korte voorstellingen over de vraag of je thuis kunt zijn in een tussenwereld.
Wie aan een thuis denkt, denkt meestal aan een stevige ondergrond. Een veilige basis waar je op kunt terugvallen. Meestal als een plek van steen, met een dak erop. Maar soms komt een thuis op losse schroeven te staan. Kun je ook nog thuis zijn, terwijl je in beweging bent? Is de tussenwereld een plek die je kunt bewonen, of kun je haar alleen passeren?

In deze route vragen twee makers zich af wat het betekent om te wonen in een tussenwereld. Een tussenwereld kan de afstand zijn die je voelt wanneer je de taal van je eigen familie niet spreekt. Heb je taal nodig om je thuis te voelen? Misschien is thuis-zijn zelf wel een bewegelijke toestand, die kan bestaan waar we ook zijn.

In deze tour zitten de volgende makers:

Nour Jordan | Ghriba | Over het IJ en Poetry Circle
Een spoken word voorstelling over het zoeken naar een thuis tussen talen, ruimtes en culturen. Als Tunesisch-Nederlandse beweegt Nour Jordan zich constant tussen twee werelden, maar door haar gebrekkige Tunesisch valt ze vaak tussen wal en schip. Deze hoopvolle spoken word artiest gaat in Ghriba op zoek naar hoe de moedertaal invloed heeft op wie je bent en je gevoel van thuis. Hoe verhoudt zij zich tot deze fysieke en gevoelsmatige tussenruimtes die ze dagelijks tegenkomt? Wat kan ze doen om zich thuis te voelen in deze plekken? Als een echte woordkunstenaar gaat Nour op zoek of ze via taal uit de tussenwereld kan klimmen.

ashleyho+domeniknauePaper Tears | Over het IJ en Dansateliers
Een geduldige poging om dingen los te laten 

ashleyho+domeniknaue is een collectie van ledematen en harten. Dit duo gebruikt dans, poëzie, muziek en vormgeving als een oefening in aandacht, spel en verandering. Tijdens Over het IJ Festival strijken ze neer op de trailerhelling van de NDSM Werf. Een plek waar schepen die werden gebouwd en gerepareerd te water werden gelaten. Wat blijft, wat komt terug? Hoe kunnen we plezier vinden in het loslaten van dingen die voorbij gaan, wetende dat ze terugkomen in een andere vorm? Reis mee langs de scheepshelling, die de herinneringen aan vertrek en aankomst bewaart.

Klik hieronder op één van de tours om erachter te komen wat je kunt beleven:

UNBOXED TOUR #4 - HUIS UNBOXED TOUR #4 - HUIS UNBOXED TOUR #4 - HUIS UNBOXED TOUR #4 - HUIS

Ashley Ho en Domenik Naue / Over het IJ en Dansateliers 
Makers: ashleyho+domeniknaue | Partner: Dansateliers en Over het IJ | Fotografen: Adli Dinie, Moon Saris en Rune Leysen

Nour Jordan | Ghriba | Over het IJ en Poetry Circle
Maker/performer: Nour Jordan | Artistieke directeur/coach: Hilda Moucharrafieh | Productie: Job Leseman | Producent: Over het IJ | Naam fotograaf: Rosa Quist