Logo Over het IJ

UNBOXED TOUR #2 - BETON

Noah Janssen / Marieke Reijnen en Luka Krijbolder / Oliver Wagstaff

Een Unboxed-tour van drie korte voorstellingen die laten zien hoe je als mens staande te houden in een omgeving van beton.

UNBOXED TOUR #2 - BETON

Wat is Unboxed – Het Zeecontainerprogramma uitgepakt?
Het Zeecontainerprogramma was altijd een iconisch onderdeel van ons programma. Vanaf 2023 pakken we dit programma uit. Gedurende een traject van drie maanden nemen de makers deel aan verschillende workshops en ontvangen ze begeleiding bij de ontwikkeling van hun concept. Daarnaast biedt Over het IJ financiële, productionele en marketing ondersteuning. Een belangrijk aspect van dit traject is het werken met een specifieke locatie. De makers zijn voorgedragen en krijgen ondersteuning van gezelschappen, productiehuizen en kunstopleidingen. Ze verrichten onderzoek dat gerelateerd is aan de locatie. Tijdens het festival delen ze hun werk aan het publiek en werken ze verder op basis van de ervaringen die ze tijdens deze ontmoeting opdoen.

Het publiek komt in aanraking met belangrijke thema's van vandaag en krijgt de kans om te fantaseren en mogelijkheden te creëren voor een nieuwe toekomst. Dit gebeurt via het terugkerende thema in het programma, waarin wordt gezocht naar nieuwe talen en vormen die beter passen bij de huidige tijd.

Wat is een Unboxed-tour?
Een Unboxed-tour is een tour waarbij je meerdere makers op één middag of avond ziet. Tijdens de Unboxed-tours is er een gids die je meeneemt naar verschillende locaties en je tegelijkertijd meer informatie kan geven over de voorstellingen die je gaat zien. Deze gidsen zijn jonge dramaturgen/programmamakers die verschillende routes samenstellen en ervoor zorgen dat makers en publiek elkaar ontmoeten. Hiermee creëren we binnen het Unboxed ontwikkelingstraject ook een ruimte waar nieuwe dramaturgen/programmamakers zich kunnen ontwikkelen.

De gidsen van dit jaar zijn: Karijn van der Wijk, Lisanne Kniese, Sam Simons, Josephine Borst en Roosmarijn Brans.

UNBOXED TOUR #2 - BETON

Een Unboxed-tour van drie korte voorstellingen die laten zien hoe je als mens staande te houden in een omgeving van beton.
Mens, wat heb je hier te zoeken?

De NDSM is een plek die bestaat uit water en beton. Een plek uit de grond gestampt voor grote apparaten en industrie. Een plek waar een mens maar beter op haar hoede kan zijn. Hoe hou je je staande in een omgeving die niet gemaakt is voor de menselijke maat?

De drie makers in deze route gaan allemaal een directe confrontatie aan met de hardheid van de NDSM. Welke dansbewegingen gaan er schuil in de betonnen ondergrond van de straat? Kun je als wezen van zacht vlees een spoor achterlaten in een omgeving van steen? Of hebben we gewoon niks te zoeken op een plek die ons kan vermorzelen? In deze tour is te zien hoe drie makers de vraag beantwoorden die de NDSM iedereen stelt die haar durft te betreden: wat heb je hier te zoeken.

In deze tour zitten de volgende makers:

Noah JanssenI was born at 7:00 a.m. |  Over het IJ / VIA ZUID / Feikes Huis

Ons nietige gevecht met de tijd. In de verte bij het water wordt een zacht lichaam geboren. De tijd start. Het lijf onderzoekt, ontmoet, is blij en depressief, heeft lief en neemt afscheid. Vanaf een afstandje kijk je door een verrekijker. Langzaamaan zie je hoe het vlees verandert door de hardheid van het beton en de tijd.

Beeldend theatermaker Noah Janssen legt met fantasie de kwetsbaarheid van de mens bloot. In plaats van antwoord te geven op de vraag hoe we mens moeten zijn, roept hij op om extreem te genieten van het feit dat we meestal niet eens bedreven genoeg zijn om mens te zijn. I was born at 7:00 a.m. speelt met de gedachte dat het misschien best jammer is dat je dood gaat. Want je hebt moeite in het leven gestoken. Vervolgens blijkt dat alles voor niets, want als er genoeg tijd verstrijkt ben je te verteerd of verbrand om daarbij stil te staan.

Hoeveel van de inhoud van de voorstelling wordt gecommuniceerd via:
Tekst en taal: ⚪⚪⚪⚪⚪
Muziek en geluid: ⚫⚫⚫⚫⚪
Beeld: ⚫⚫⚫⚫⚫


Marieke Reijnen & Luka Krijbolder
 | Roadkill | Over het IJ / Afslag Eindhoven

Een walgelijk schitterende nachtmerrie bij daglicht. Je ziet een vrouw op een onbestemde plaats, ze lijkt verdwaald, jij komt dichterbij. Op het eerste gezicht lijkt ze kwetsbaar, maar in haar schuilt een duister wezen. De grenzen van wat menselijk is vervagen steeds meer en langzaam word je een donkere wereld ingezogen.

Regisseur Marieke Reijnen en acteur Luka Krijbolder zijn locatietheatermakers in hart en nieren. Alles wat aanwezig is op een plek wordt meegenomen in een wereld die zij samen tot leven wekken. Zo ook in Roadkill, een luguber verhaal met gruwelen die je eigenlijk niet wil zien. Dus kom vooral kijken!

Hoeveel van de inhoud van de voorstelling wordt gecommuniceerd via:
Tekst en taal: ⚪⚪⚪⚪⚪
Muziek en geluid: ⚫⚫⚫⚫⚪
Beeld: ⚫⚫⚫⚫⚫

Oliver Wagstaff | Summer in the city | Over het IJ / Nowhere

Een nostalgische viering van dans van de straat: de rush, littekens en het samenzijn. Danser en poppenspeler Oliver Wagstaff gaat terug naar de kunst die op straat ontstaat. Als puber begon hij samen met vrienden te dansen op een schoolpleintje: de vaste hangplek van zijn breakdance crew The Millitia. Nu hij is afgestudeerd van de dansacademie volgt hij het spoor terug naar waar het voor hem begon. Naar het nostalgische gevoel van dansen zonder doel, van gebouwen afspringen voor de rush, je lichaam tot het uiterste drijven. Naar herinneringen waarin wonden en breuken gevierd werden. Waarom kiezen jongeren toch voor de straat? Wat betekent dit gevoel voor kunstenaars die naar de steriele dansvloer zijn verhuisd? Oliver stelt voor Over het IJ een nieuwe crew samen, gemaakt van poppen van textiel die elkaar ontmoeten op straat. Een zomeravond in Amsterdam waar ze het gevoel van samenzijn en de eeuwige jeugd opzoeken. Waar de jongere ik en de Oliver van nu verhalen en ervaringen delen. Kom genieten van de littekens die wel weer genezen. Wees niet bang voor het asfalt.

Hoeveel van de inhoud van de voorstelling wordt gecommuniceerd via:

Tekst en taal: ⚫⚫⚪⚪⚪
Muziek en geluid: ⚫⚫⚫⚫⚫
Beeld: ⚫⚫⚫⚫⚫

Klik hieronder op één van de tours om erachter te komen wat je kunt beleven:

UNBOXED TOUR #2 - BETON UNBOXED TOUR #2 - BETON UNBOXED TOUR #2 - BETON UNBOXED TOUR #2 - BETON

Noah Janssen - Over het IJ / VIA ZUID / Feikes Huis
Creatie & spel An Hackselmans & Noah Janssen | Kostuum & artistieke sparringspartner Nine van Weert | Dramaturgisch advies Pol Eggermont & Joost Segers

Marieke Reijnen en Luka Krijbolder / Over het IJ / Afslag Eindhoven
Concept & regie: Marieke Reijnen | Co-creatie & performer: Luka Krijbolder 
Geluid: Boris de Klerk | Prop: Bas Kaufmann | Foto: Paul Beekhuis | Grafisch ontwerp: merci aan alle vrienden die dit plaatje maakten.
Met dank aan: Gerrie Fiers

Oliver Wagstaff - Over het IJ / Nowhere
Concept, poppen & dans: Oliver Wagstaff | Muziek: Sean Bogaers | Assistentie poppen: Ellen Ruwe | Coach: TBA | Fotografie: Gijs Mortier | Met dank aan: Bart Merks