Nieuws

SCHETSBOEK #6: Sophie van de Pol over ALICE #2 en het samenspel van live theater en (verrijdend) beeld

2 maart 2021

Het werkproces van makers gaat gepaard met vallen en opstaan. Twijfels, opnieuw brainstormen, schrappen, knopen doorhakken, het is een proces dat constant doorgaat. Als toeschouwer zien we vaak alleen het eindresultaat. Toch kan het meebeleven van het maakproces veel toevoegen aan de uiteindelijke ervaring. Hierom lanceert Over het IJ het Schetsboek: de plek waar makers hun afwegingen of brandende vragen delen, met soms zelfs het verlangen naar jouw input om deze vraag te beantwoorden. Deze keer Sophie van de Pol over haar proces voor ALICE #2.

Lees verder

Maak kennis met de laatste makers van Nineties Lab!

25 februari 2021

Theatercollectief Nineties Productions lanceert ‘Nineties Lab’, in coproductie met Likeminds, Feikes Huis en Over het IJ. In dit publieksgerichte laboratorium wordt online theater als nieuwe locatie onderzocht. Op zoek naar de potentie van het digitale hier en nu, heeft Nineties acht makers geselecteerd die een week lang werken vanuit een green screen studio op de NDSM werf. Hierbij stellen we de eerste vier aan je voor!  Kaartjes voor Nineties Lab zijn hier te koop! 

Lees verder

Deze vier makers zie je van 13 maart t/m 3 april in Nineties Lab!

18 februari 2021

Theatercollectief Nineties Productions lanceert ‘Nineties Lab’, in coproductie met Likeminds, Feikes Huis en Over het IJ. In dit publieksgerichte laboratorium wordt online theater als nieuwe locatie onderzocht. Op zoek naar de potentie van het digitale hier en nu, heeft Nineties acht makers geselecteerd die een week lang werken vanuit een green screen studio op de NDSM werf. Hierbij stellen we de eerste vier aan je voor!  Kaartjes voor Nineties Lab zijn vanaf maandag 22 februari hier te koop! 

Lees verder

SCHETSBOEK #5: BetweenTwoHands over de manier waarop Ecognosis het publiek confronteert met haar eigen (vernietigende) aanwezigheid

26 januari 2021

Het werkproces van makers gaat gepaard met vallen en opstaan. Twijfels, opnieuw brainstormen, schrappen, knopen doorhakken, het is een proces dat constant doorgaat. Als toeschouwer zien we vaak alleen het eindresultaat. Toch kan het meebeleven van het maakproces veel toevoegen aan de uiteindelijke ervaring. Hierom lanceert Over het IJ het Schetsboek: de plek waar makers hun afwegingen of brandende vragen delen, met soms zelfs het verlangen naar jouw input om deze vraag te beantwoorden. Deze keer BetweenTwoHands (bestaande uit Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek) over Ecognosis. Zij gingen in gesprek met het Performance Technology Lab over hun maakproces.

Lees verder

SCHETSBOEK #4: Wat bieden de lucht, de reflectie en de ruimte van water? – Valerie van Leersum onderzoekt wonen aan het water in de IJpleinbuurt

10 december 2020

Het werkproces van makers gaat gepaard met vallen en opstaan. Twijfels, opnieuw brainstormen, schrappen, knopen doorhakken, het is een proces dat constant doorgaat. Als toeschouwer zien we vaak alleen het eindresultaat. Toch kan het meebeleven van het maakproces veel toevoegen aan de uiteindelijke ervaring. Hierom lanceert Over het IJ het Schetsboek: de plek waar makers hun afwegingen of brandende vragen delen, met soms zelfs het verlangen naar jouw input om deze vraag te beantwoorden. Deze keer Valerie van Leersum over haar proces voor Licht, Lucht en Zicht.

Lees verder

SCHETSBOEK #3: Rianne Meboer vraagt 'Voor welk verward gedrag heb jij deze week geen ruimte gemaakt?'

7 december 2020

Het maakproces van een performance gaat gepaard met vallen en opstaan. Twijfels, opnieuw brainstormen, schrappen, knopen doorhakken, het is een proces dat constant doorgaat. Als toeschouwer zien we vaak alleen het eindresultaat. Toch kan het meebeleven van het maakproces veel toevoegen aan de uiteindelijke ervaring. Hierom lanceert Over het IJ het Schetsboek: de plek waar makers hun afwegingen of brandende vragen delen, met soms zelfs het verlangen naar jouw input om deze vraag te beantwoorden. Dit keer Rianne Meboer over haar proces van 'De dolende mens'.

Lees verder

SCHETSBOEK #2: Diederik Kreike speelt met de vraag ‘How do I convert myself to PDF?’

7 december 2020

Het maakproces van een performance gaat gepaard met vallen en opstaan. Twijfels, opnieuw brainstormen, schrappen, knopen doorhakken, het is een proces dat constant doorgaat. Als toeschouwer zien we vaak alleen het eindresultaat. Toch kan het meebeleven van het maakproces veel toevoegen aan de uiteindelijke ervaring. Hierom lanceert Over het IJ het Schetsboek: de plek waar makers hun afwegingen of brandende vragen delen, met soms zelfs het verlangen naar jouw input om deze vraag te beantwoorden. Dit keer Diederik Kreike (deelnemer van Het Atelier van Oerol en Over het IJ) over zijn maakproces. 

Lees verder

Bewonderen, bevragen én bingo: zo beleef je december bij Over het IJ

30 november 2020

Over het IJ presenteert in december zes kunstenaars en gezelschappen die met hun werk midden in het grootstedelijke leven van vandaag staan. Ze reflecteren, activeren en bevragen hoe we samen met elkaar leven in de stad. En wat kan daarin de rol van de kunstenaar zijn? In Amsterdam-Noord werken ze via langdurige trajecten aan verschillende projecten, vaak i.s.m. bewoners. Gentrificatie, de zorg, woongeluk en geestelijke gezondheid zijn slechts een aantal onderwerpen die aan bod komen. Sommige makers zijn net hun onderzoeken gestart, anderen zijn al geruime tijd bezig. 

Lees verder