Hoe werkt het?
Iedere tour bevat een combinatie van één of meerdere nieuwe makers presentaties en -voorstellingen op de NDSM-werf met een aantal zeecontainers in het festivalhart. We verzamelen in het festivalhart waar we twee of drie Zeecontainers bezoeken. Met een gids lopen we daarna naar de locaties van één of twee nieuwe makers op de NDSM-Werf. De langste tour duurt 3 uur, de kortste 1,5 uur en de tours zijn zowel in de middag als in de avond te bezoeken. 

Voordeel: Dit jaar kan je met een tourticket gegarandeerd een aantal voorstellingen zien, je hoeft niet te wachten totdat er plek is. Ook is een tourticket inclusief het IJbandje, wat je toegang geeft tot het ruime festivalhart op de load out op de NDSM-werf met eet- en drinkgelegenheden. Wil je na de tour nog meer zien, dan kan je met het IJbandje nog gratis naar EILAND van Collectief Walden en andere Zeecontainers.

NB: Ben je slecht ter been of spreek je geen Nederlands? Een aantal tours zijn rolstoeltoegankelijk en language no problem. Neem contact op met Over het IJ als je twijfelt of je deel kunt nemen aan een tour, dan bespreken we de mogelijkheden. 

Tour mee!

IJ-Tour 1 (lang): BetweenTwoHands + Anna Verkouteren Jansen + Zeecontainerprogramma
Het kunstenaarsduo BetweenTwoHands is gespecialiseerd in beeldend objecttheater. In Oceanus wordt het publiek via een hedendaags ritueel met handgemaakte keramische voorwerpen uitgenodigd om stil te staan bij het belang van water voor het leven op aarde.
In een spacy Sci-Fi slash XXL-Escapisme-Epos gaan we met een klein jongetje genaamd Rusty Brown op zoek naar een beetje troost. Theater- en filmmaker Anna Verkouteren Jansen maakt een psychedelisch hoorspel over onze innerlijke wereld waar kosmische eenzaamheid, oerchaos en angstzweet welig tieren. 

IJ-Tour 2 (lang): Studio Figur + LIPS&KNOBEL + Zeecontainerprogramma
IJ-Tour 2 (kort): Studio Figur + Zeecontainerprogramma

Studio Figur maakt een tekstloze live-cinema- en familievoorstelling voor iedereen die wel eens bang is. Een poëtische en filmische vertelling met acteurs, poppen, miniatuurwerelden en muziek over het in de ogen kijken van je angst, en samen op avontuur te gaan. 
Vanuit een diepgewortelde fascinatie voor tegendraadsheid en verzet onderzoekt visueel makersduo LIPS&KNOBEL hoe onze beeldcultuur bijdraagt aan de vorming van identiteiten en machtsverhoudingen. OVERKILL is een uit de kluiten gewassen project over vrouw-zijn en destructie op de grens van beeldende kunst en theater.

IJ-Tour 3 (lang): Het Atelier / Oerol & Over het IJ: Lunatics and Poets, Diederik Kreike, Nora Ramakers
IJ-Tour 3.1 (kort): Het Atelier / Diederik Kreike + Zeecontainerprogramma
IJ-Tour 3.2 (kort): Het Atelier / Nora Ramakers + Zeecontainerprogramma
IJ-Tour 3.3 (kort): Het Atelier / Lunatics and Poets + Zeecontainerprogramma

Binnen Het Atelier van Oerol en Over het IJ bouwen drie makers en groepen aan hun eigen theatertaal en visie op locatietheater. Het Atelier voert je mee in het lyrisch en eco-erotische verzet van Nora Ramakers en de poging om voor altijd één te zijn met haar ware liefde: Gaia. Lunatics and Poets neemt je mee naar de wachtruimte aan het eind van het bestaan in een bitterzoet onderzoek in dans en beeld. Diederik Kreike leidt je in een digitale zoektocht naar nieuwe tools tot zelfreflectie: een driedimensionale webcam sessie met diens self-generated, digitale lichaam.

IJ-Tour 4 (lang): Monki / TENT + ROTOR / Johannes Bellinkx + Zeecontainerprogramma
​​​​​​​IJ-Tour 4 (kort): Monki / TENT + Zeecontainerprogramma

Straks, als we elkaar weer mogen aanraken, hoe nabij wil je dan bij een vreemde zijn? Circustheatermaker Monki (Benjamin Kuitenbrouwer) nodigt je uit om plaats te nemen op een rollend krukje en speler te zijn in 360
In Running Landscapes beweeg je met ROTOR en Johannes Bellinkx langs de grenzen van de stad en ontdek je nieuwe perspectieven. Door middel van parkour, mime en een bewegende geluidscompositie rekken ze de ervaring op van juist die plekken waar we ons dagelijks doorheen bewegen. Vlieg met de spelers mee voorbij de grenzen van de stad. 

IJ-Tour 5 (lang): Charles Pas + Erik van de Wijdeven + Zeecontainerprogramma
​​​​​​​IJ-Tour 5 (kort): Charles Pas + Zeecontainerprogramma

Reunions gaat over onze huidige worsteling met verbinding in een wereld waar onthechting en afzondering alom aanwezig zijn. De fysieke theatermaker Charles Pas gaat op zoek naar nieuwe omgangsvormen; een live onderzoek naar interactie. 
In het schemerdonkere, industriële landschap van de NDSM-werf maakt scenograaf, lichtontwerper en performer Erik van de Wijdeven een installatieve performance die de verwevenheid tussen mens en ecosysteem belicht. Met behulp van een mobiele lichtinstallatie nemen performers het publiek mee op een verkenningstocht naar de (on)tastbare grenzen tussen bebouwing, begroeiing, en belichaming.

​​​​​​​IJ-Tour 6 (kort): Sofie Doeland + Zeecontainerprogramma
​​​​​​​In 2020 liep theatermaker en scenograaf Sofie Doeland een ronde zo dicht mogelijk langs de Ring A-10 van Amsterdam. Een 32 km durende wandeling dwars door berm, bos, via kleine (olifanten) paadjes vol bramenstruik en ander ongemak. Gedurende 13 uur verdween ze in een vreemdsoortig niemandsland, een haast onzichtbare strook stad tussen snelweg en bewoonde wereld. In Tussen de stad - Eenzaam Landschap maakt ze een (live)verbinding tussen een bekend stadsgezicht, de Helling op de NDSM-werf en een onbekend stadslandschap langs de Ring.