Nieuws

SCHETSBOEK: Rianne Meboer vraagt 'Voor welk verward gedrag heb jij deze week geen ruimte gemaakt?'

7 december 2020

Het maakproces van een performance gaat gepaard met vallen en opstaan. Twijfels, opnieuw brainstormen, schrappen, knopen doorhakken, het is een proces dat constant doorgaat. Als toeschouwer zien we vaak alleen het eindresultaat. Toch kan het meebeleven van het maakproces veel toevoegen aan de uiteindelijke ervaring. Hierom lanceert Over het IJ het Schetsboek: de plek waar makers hun afwegingen of brandende vragen delen, met soms zelfs het verlangen naar jouw input om deze vraag te beantwoorden. Dit keer Rianne Meboer over haar proces van 'De dolende mens'.

Lees verder

SCHETSBOEK: Diederik Kreike speelt met de vraag ‘How do I convert myself to PDF?’

7 december 2020

Het maakproces van een performance gaat gepaard met vallen en opstaan. Twijfels, opnieuw brainstormen, schrappen, knopen doorhakken, het is een proces dat constant doorgaat. Als toeschouwer zien we vaak alleen het eindresultaat. Toch kan het meebeleven van het maakproces veel toevoegen aan de uiteindelijke ervaring. Hierom lanceert Over het IJ het Schetsboek: de plek waar makers hun afwegingen of brandende vragen delen, met soms zelfs het verlangen naar jouw input om deze vraag te beantwoorden. Dit keer Diederik Kreike (deelnemer van Het Atelier van Oerol en Over het IJ) over zijn maakproces. 

Lees verder

Bewonderen, bevragen én bingo: zo beleef je december bij Over het IJ

30 november 2020

Over het IJ presenteert in december zes kunstenaars en gezelschappen die met hun werk midden in het grootstedelijke leven van vandaag staan. Ze reflecteren, activeren en bevragen hoe we samen met elkaar leven in de stad. En wat kan daarin de rol van de kunstenaar zijn? In Amsterdam-Noord werken ze via langdurige trajecten aan verschillende projecten, vaak i.s.m. bewoners. Gentrificatie, de zorg, woongeluk en geestelijke gezondheid zijn slechts een aantal onderwerpen die aan bod komen. Sommige makers zijn net hun onderzoeken gestart, anderen zijn al geruime tijd bezig. 

Lees verder

SCHETSBOEK: LIPS&KNOBEL werken aan De Horizontale Vrouw

19 november 2020

Het maakproces van een performance gaat gepaard met vallen en opstaan. Twijfels, opnieuw brainstormen, schrappen, knopen doorhakken, het is een proces dat constant doorgaat. Als toeschouwer zien we vaak alleen het eindresultaat. Toch kan het meebeleven van het maakproces veel toevoegen aan de uiteindelijke ervaring. Hierom lanceert Over het IJ het Schetsboek: de plek waar makers hun afwegingen of brandende vragen delen, met soms zelfs het verlangen naar jouw input om deze vraag te beantwoorden. Deze keer LIPS&KNOBEL (bestaande uit Sanne Lips en Liesje Knobel) over hun proces voor De Horizontale Vrouw. 

Lees verder

Over het IJ opent LAB – TESTPUBLIEK GEZOCHT

5 november 2020

Aankomende periode (21 november t/m 6 december) biedt Over het IJ in het LAB aan makers en gezelschappen de kans om op locatie aan de slag te gaan met hun ideeën. Dit varieert van nog globale plannen tot al bijna affe voorstellingen. In ieder geval hebben ze een ding gemeen: het zijn nieuwe makers die binnen hun proces graag input krijgen van jou: ze zoeken testpubliek of hebben de interactie met publiek nodig om hun werk uit te voeren.

Lees verder

De laatste dag van ons alternatieve festival is alweer aangebroken. Hierbij het programma van vandaag én de volgende maanden…

17 juli 2020

Zo snel kan dat gaan! Vandaag is alweer de laatste dag van ons alternatieve festival. Afgelopen vier dagen waren gevuld met een heel divers programma. Vandaag vullen we dit programma nog aan met drie toffe acts! Daar blijft het natuurlijk niet bij, want zoals eerder al bekend was gemaakt, komt Over het IJ maandelijks terug. In dit bericht lees je daar meer over.

Lees verder

We zijn van start! Vijf dagen lang voorziet Over het IJ je van een divers online én offline programma

15 juli 2020

Het is vandaag 15 juli en dat betekent dat de coronaproof-versie van Over het IJ is begonnen! Aankomende vijf dagen zullen we jullie blootstellen aan vele variaties van kunst: een fotoserie, een videoclip, offline theater, een animatie, podcasts en ga zo maar door. Dit is allemaal te volgen via de website, onze social media of, dat wat we zo gemist hebben: live op locatie. 

Lees verder

Over het IJ gaat ook door in 2020: nieuw maandelijks programma vanaf 15 juli

6 juli 2020

Geen Over het IJ Festival dit jaar helaas, maar wij laten ons niet stoppen! Vanaf 15 juli presenteren we een maandelijks coronaproof programma op locatie in en om het NDSM Theater. Met van 15 tot en met 19 juli live voorstellingen van Nineties Productions en Eef van Breen Group (in de Tolhuistuin) en een online programma van o.a. Bart van de Woestijne en Likeminds/ Joeri Heegstra, Iona&Rineke en Abhishek Thapar. Het programma van 15 tot en met 19 juli zal onder andere bestaan uit makers die eigenlijk met hun voorstellingen zouden staan op Over het IJ Festival 2020. Zij laten nu op alternatieve wijze zien waar ze mee bezig zijn (geweest). 

Lees verder